naar Marker Nieuws indexpagina

Kledingactie 'Mensen in Nood' wederom geslaagd

De kleding wordt van de aanhangers overgebracht naar de vrachtwagen

 

Een aanhanger met bijna drie ton aan kleding was de opbrengst van de kledingactie voor 'Mensen in Nood' op zaterdag 9 oktober 2011.  Alle mensen die hieraan bijgedragen hebben en ook alle mensen die door posters en persberichten bekendheid wilden geven aan de actie willen we heel hartelijk bedanken. Onze hartelijke dank ook aan de duivenvereniging ‘Door Vriendschap Sterk’, die de kantine weer ter beschikking stelde voor de kledingactie.  Dankzij hun medewerking hadden we weer  een prima actiecentrum.

Een speciaal woord van dank aan alle vrijwillig(st)ers die geheel belangeloos hun tijd,  energie en een aantal ook hun vervoermiddel ter beschikking stelden om de kledinginzameling te doen slagen. We waren erg blij met de vervoermiddelen en alle helpende handen van de opgekomen vrijwilligers, die zich niet lieten weerhouden door de regen. En alsof het weer ook een handje mee wilde helpen:  tijdens de ophaalactie zelf viel er geen druppel regen!!.   Dankzij de inzet van al die vrijwilligers was een groot karwei toch weer snel geklaard.

De kledingactie van Mensen in Nood ontvangt van Marken nu al 35 jaar een bijdrage.  Vorig jaar is de kledingactie omgedoopt tot 'Sam’s kledingactie',  waarbij de ‘sam’ vooral staat voor ‘samen’:  de gezamenlijke inspanning van de vele vrijwilligers levert  namelijk elk jaar weer een belangrijke bijdrage aan het opbouwende werk van Mensen in Nood. 

Zoals al eerder gemeld, gebruikt Mensen in Nood de opbrengst van de ingezamelde kleding behalve voor Noodhulp ook om projecten te financieren.  Met de opbrengst van vijftien zakken kleding kan men bijvoorbeeld al één kind een jaar lang huisvesten, kleding, voeding, medische zorg en onderwijs aanbieden.

De opbrengst van dit najaar gaat naar projecten  in Kenia waarbij ‘Droogte Cyclus Management’ centraal staat. In landen als Kenia komen periodes van droogte tegenwoordig steeds vaker voor door de klimaatverandering.   Diverse activiteiten worden in verschillende stadia van droogte uitgevoerd. Zo worden mensen getraind in het verbouwen van andere gewassen die beter bestand zijn tegen de droogte. Ook zorgt Mensen in Nood (Cordaid) samen met nomaden voor nieuwe waterputten. Zo wordt het water dichter bij de huishoudens gebracht en zijn ze zeker van water, ook in droge perioden. Als de droogte zich aankondigt, nemen de mensen voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld door de aanleg van wateropslagplaatsen. Op het toppunt van droogte als er niet genoeg water is voor mens en dier wordt een deel van het vee geslacht. Zo brengt het nog geld op en blijft er voor de overblijvers voldoende water beschikbaar.

Mensen in Nood (Cordaid) richt zich dus op een preventieve aanpak. Als mensen minder kwetsbaar zijn, als zij voor hun levensonderhoud minder afhankelijk zijn van het klimaat, bijvoorbeeld doordat ze andere inkomsten- of waterbronnen hebben, dan kunnen ze de droge periodes beter doorkomen. Daarmee leidt droogte niet altijd tot een ramp. Een zeer goed bestedingsdoel dus van onze kledingactie!!

Wat ons betreft: GRAAG TOT VOLGEND JAAR.

 

Foto's zijn genomen door Eef Visser tijdens de acties van 2010 & 2011

Bron: Eef Visser, zaterdag 22 oktober 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina