naar Marker Nieuws indexpagina
KanoŽrs in de problemen
meldingen via de pager:
   PRIO 1 Zwemmer in problemen / vermist  
   22-01-2012 11:30 KNRM Station Marken 

22-01-12

11:58:10

KNRM

 

Prio 1, Zwemmer in problemen / vermist, MKN1,MKN2,ZVG1,ZVG2,HURRIC,COBRA,OFFSAR,EHUno1

22-01-12 12:03:20 KNRM   Prio 1, Zwemmer in problemen / vermist, MKN1,MKN2,ZVG1,ZVG2,HURRIC,COBRA,OFFSAR,EHUno1,SEEKER,WDS1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het was vanochtend bepaald geen stralend weer. Regenachtig en een flinke westenwind ergens tussen windkracht 4 en 8. Toch waren 10 kanoŽrs uit Edam vertrokken richting Lelystad dwars over het Markermeer. Minstens 1 kanoer kwam in problemen, want tegen half twaalf kwam een melding bij de Kustwacht binnen, die daarop gelijk station Marken alarmeerde. Twee minuten daarna werd ook station Zeevang opgeroepen. 

Na een tijdje werd duidelijk dat het groepje kanoŽrs moeilijk te vinden was, want om 11.58 uur werd ook KNRM Enkhuizen gealarmeerd en werd een SAR-helicopter (SAR=Search And Rescue) naar het Markermeer gedirigeerd. Enige minuten daarna werd ook Wijdenes nog gealarmeerd.

Binnen 10 minuten waren onze boten en opstappers klaar voor vertrek en werd contact opgenomen met de Kustwacht. Deze kon gelukkig melden dat een groot deel van de kanoŽrs inmiddels was gespot door de Frans Verkade uit Marken. Bovendien waren niet alleen de eerder al gealarmeerde reddingboten, maar ook een paar bergingsboten ter plaatse. De situatie leek al zodanig onder controle, dat de Kustwacht het verstandiger vond om ons op station te houden.

Het marifoonverkeer rond het incident bleef nog vrij lang heel druk, dus we zijn met een minimale bemanning nog een tijdje paraat gebleven bij de boten. Er was namelijk nog niet duidelijk of echt alle kanoŽrs al gevonden waren. Maar enige tijd later werd bekend dat alle tien waren gevonden. Enkele onderkoelde en soms ook gewonde kanoŽrs zijn in de Bataviahaven van Lelystad overgedragen aan ambulances door de aanwezige boten. Anderen zijn onder begeleiding van reddingboten naar Lelystad begeleid, omdat deze kanoŽrs wel op eigen kracht land wilden bereiken. Voor ons het moment om de boten weer in te pakken en het hek achter ons te sluiten. Einde van de eerste alarmering in 2012, ook voor KNRM station Marken (red.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bron: Reddingsstation Wijdenes, zondag 22 januari 2012

http://www.knrm.nl/waar-wij-zijn/reddingstations/marken/reddingrapporten/?contentID=69A7B4AD
 
http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/87702/kanoers-gered-van-markermeer
 
http://www.knrm.nl/waar-wij-zijn/reddingstations/enkhuizen/reddingrapporten/?contentID=69A7B3AF
Vaarroute van de Frans Verkade:

Bron: MarineTraffic.com, zondag 22 januari 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina