naar Marker Nieuws indexpagina
Gift van kanoërs voor KNRM
Barend van Herpe overhandigd een envelop met inhoud aan Sijmon Zondervan
 
Kanoën is een leuke sport, maar kan ook gevaarlijk zijn als het weer slecht is. Dat ondervonden Barend van Herpe en Marc Robitzkat vorige week zondag op het Markermeer. Barend en Marc sloten de dag af in een ziekenhuis, maar konden de volgende dag reeds huiswaarts keren.
 
Zondag 22 januari j.l. hadden tien kanoërs gepland om van Edam naar Lelystad te varen. Ze starten om 10.00 uur, maar omstreeks 11.30 uur moest een aantal hulpdiensten uitrukken, omdat de kanoërs in problemen waren geraakt. Een aantal reddingsstations en een Search & Rescue (SAR) helikopter moesten worden ingezet.
 
Afgelopen zaterdag kwamen Barend en Marc, twee kanoërs namens de gehele groep van tien, een gift aanbieden aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) station Marken.
 
De middag begon met een evaluatie in het boothuis van de KNRM. Namens de KNRM sprak Sijmon Zondervan met de heren. Onder andere dat in een eerste melding sprake was van vier personen, wat uiteindelijk tien personen werden. Ook de zichtbaarheid van de witte kano’s was een probleem. Daarom werd ook de SAR helikopter opgeroepen, welke ze vanuit de lucht wel kon waarnemen. De lichaamstemperatuur van Barend was gedaald naar 31 graden. In het ziekenhuis is hij weer op normale temperatuur gekomen. Gelukkig is de hele groep er uiteindelijk zonder kleerscheuren van afgekomen.
 
De gehele zondagmiddag was wel een leermoment voor de kanoërs. De onderlinge gemaakte afspraken, om bij elkaar te blijven wanneer iemand problemen krijgt, lukten niet meer door de aanwakkerende wind en hoge korte golfslag. Ook de snelheid, meer dan 20 km per uur, was één van de redenen dat het veld van kano’s zo snel uit elkaar geslagen werd. De combinatie van verslechterende weersomstandigheden, tijdsduur en temperatuur, zowel van water als buitenlucht, waren ook hierbij van invloed. Ze kregen dan ook de hint mee om in de toekomst zich bij de kustwacht aan te melden als ze gaan kanoën en later ook weer af te melden, gewoon voor de zekerheid, en ook de zichtbaarheid te verhogen, bijvoorbeeld door fellere kleuren van de kano’s, kleding en/of rooksignalen.
 
Naast een gift bood Barend (professioneel fotograaf) aan om foto’s voor de KNRM te maken.
 
 
Evaluatie in het boothuis van KNRM Marken Marc Robitzkat en Barend van Herpe

Bron: PepProductions, zondag 29 januari 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina