naar Marker Nieuws indexpagina

College wil zoveel mogelijk woningen toewijzen aan Waterlanders

 
De gemeenten in de regio Amsterdam moeten nieuwe afspraken maken over de toewijzing van sociale huurwoningen in de regio. Aanleiding is het verlopen van de oude afspraken en een moge­lijke wetswijziging. Dit kan betekenen dat gemeenten straks minder invloed hebben op de toewij­zing van woningen. Het college van B&W wil dat de schaarse sociale huurwoningen in de gemeente Waterland zoveel mogelijk worden toegewezen aan eigen inwoners.

Herziening afspraken
In de Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam en het Convenant Woonruimteverdeling 2008 is de woonruimteverdeling geregeld voor alle sociale huurwoningen in de regio Amsterdam. Afspraak is dat het convenant na vier jaar wordt herzien. De Stadsregio Amsterdam heeft als voorbereiding op de herziening een discussienota opgesteld. Het college van Waterland heeft deze nota besproken en inmiddels een aantal standpunten vastgelegd. Het college wil er met name voor zorgen dat beschikbare sociale huur­woningen zoveel mogelijk worden toegewezen aan inwoners van Waterland. Wethouder Kools: “In de gemeente Waterland is het aantal sociale huurwoningen dat beschikbaar komt relatief gezien niet groot. Ook kunnen we hier weinig bouwen, onder meer omdat we zijn omringd door beschermde natuur. Dat ligt bij grotere steden om ons heen natuurlijk anders. Wij willen er alles aan doen om eigen inwoners in aan­merking te laten komen voor Waterlandse huurwoningen. Natuurlijk verliezen wij de regionale belangen daarbij niet uit het oog”.

Discussienota
De beslispunten die in de discussienota van de Stadsregio staan, gaan over het mogelijk afschaffen van de regionale bindingseis, het regelen van de lokale beleidsruimte, de eventuele invoering van een lotingsmodu­le voor toewijzing en het behouden van de woonduur naast de inschrijfduur.
De gemeenteraad is deze week geïnformeerd over de discussienota en standpunten van het college. De verwachting is dat de raad nog over het onderwerp gaat praten. Vervolgens worden omstreeks maart defi­nitieve standpunten bepaald.
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 9 februari 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina