naar Marker Nieuws indexpagina

Gemeenten en providers slaan handen ineen: Glasvezelnetwerk op komst

 
Als eerste landelijke regio in West Nederland  spreken de Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland (ISW)-gemeenten en de kabelprovider Reggefiber de uitdrukkelijke intentie uit om binnen vijf jaar alle bebouwing in de regio Waterland van een glasvezelaansluiting te voorzien. Dit betekent niet alleen huis-aan-huis aansluitingen in de bebouwde kommen van Purmerend, Monnickendam, Middenbeemster, Landsmeer en Wormer, maar ook in kleinere woonkernen als Broek in Waterland, Den Ilp en Jisp. Ronduit bijzonder is dat alle partijen de ambitie hebben om ook het buitengebied met de daar aanwezige boerderijen van een glasvezelaansluiting te voorzien. Hierdoor wordt de hele regio via een voor een iedereen toegankelijk open glasnetwerk ontsloten voor wereldwijd aangeboden breedbanddiensten. Sinds de aanleg van het telefoonnetwerk is er geen baanbrekender revolutie geweest.  Tijdens een regionale collegesbijeenkomst op 21 februari a.s. in Middenbeemster wordt door bijna alle ISW-gemeenten en Reggefiber de intentieovereenkomst hiertoe ondertekend.
 
Naar een totale verglazing van de regio Waterland tot en met de vuurtoren van Marken aan toe
De laatste jaren worden al bedrijven(terreinen) in de gemeenten Beemster en Purmerend door vooral KPN van een glasvezelaansluiting voorzien. Elders in de regio bleek dit niet exploitabel. De firma Reggefiber, ook elders in den lande actief met de aanleg van glasvezelnetwerken, wil alle particuliere huishoudens op glasvezel aansluiten. Dit biedt ook voor de niet ontsloten bedrijven(terreinen) nieuwe mogelijkheden. Uniek is dat Reggefiber samen met de gemeenten serieus wil onderzoeken hoe ook bebouwing in het onrendabele buitengebied binnen afzienbare termijn aangesloten kan worden. Indien er daar voldoende belangstelling blijkt, is Reggefiber bereid daar financieel ook zijn nek voor uit te steken. Aan de gemeenten de taak het maatschappelijk belang hiervan te benadrukken en het aanlegproces te faciliteren. Een volledige ontsluiting via glasvezel voor breedbanddiensten biedt niet alleen  mogelijkheden voor een totaal nieuw soort bedrijvigheid, maar tevens voor revatilisering van het buitengebied. Dat de Waterlandse gemeenten hier ten opzichte van de rest van de Randstad mee voorop lopen biedt concurrentievoordelen.   
Hoe de feitelijke aanleg wordt uitgevoerd zal per gemeente in een afzonderlijke samenwerkingsovereenkomst worden vastgelegd. Het is de bedoeling dat gemeenten, Reggefiber en KPN daarbij nauw samenwerken. Met de werkzaamheden wordt zo snel mogelijk begonnen.
 

Bron: Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland (ISW), woensdag 15 februari 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina