naar Marker Nieuws indexpagina

Jeugdschaatsen afgesloten met diploma-uitreiking

 
IJsclub ‘Marken’ organiseerde afgelopen vrijdag in dorpshuis Het Trefpunt voor de negentiende keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar gaan elke vrijdag naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam om daar te leren schaatsen. De laatste les gaan ze ‘afschaatsen’ en daarvoor kregen ze afgelopen vrijdag een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma.
 
Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub ‘Marken’ in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles van 17.00 tot 18.00 uur op de Jaap Edenbaan. De kinderen worden daarvoor elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Amsterdam vervoerd. De firma Hellingman uit Zaandam verzorgt dit vervoer reeds vanaf het begin.
 
Er werd in 1992 begonnen met 38 kinderen, want de bus was toen niet groter. Tegenwoordig gaan er 50 kinderen en begeleiding mee en dan is de bus geheel vol. De IJsclub heeft zelfs een wachtlijst. De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB (schaatsbond). ‘Alle inwoners op Marken van 30 jaar en jonger, kunnen niet zeggen dat ze géén kans hebben gehad om schaatsen te leren’, aldus voorzitter Dirk van Altena.
 
De middag begon met een interview dat voorzitter Van Altena hield met de heren Jaap Kaspers en Hylke Zetzema, die de Elfstedentocht minimaal één keer hebben gereden. Hij vroeg aan de heren wat hun ervaringen waren en wat ze allemaal moesten doorstaan
 
Vervolgens was het tijd voor de diploma uitreiking. De diploma’s hebben ook een gradatie. Er zijn diploma’s van SP (schaatsproef) en vervolgens van A tot F. De kinderen beginnen met SP en kunnen na een paar jaar eindigen met F.
 
De oudste kinderen, die afscheid namen van de schaatslessen, zongen een lied voor de begeleiding en de vele aanwezigen in het dorpshuis.
 
Binnenkort gaat IJsclub Marken ook meedoen aan de Deen Jeugdsponsor actie, waarbij de opbrengst wordt besteed ten goede van het jeugdschaatsen op Marken.
 
   
V.l.n.r. : Voorzitter Van Altena, Hylke Zetzema en Jaap Kaspers  
De oudste kinderen zongen een lied voor de begeleiding en de vele aanwezigen in het dorpshuis
De oudste kinderen gaven enkele cadeaus aan de begeleiding De oudste kinderen gaven enkele cadeaus aan de begeleiding

Bron: PepProductions, zaterdag 17 maart 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina