naar Marker Nieuws indexpagina
Marker Museum weer open voor publiek

‘Van Donker naar Licht’ is de titel van de seizoenstentoonstelling in het Marker Museum, welke afgelopen zaterdag werd geopend met een gezellige samenkomst van bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’ en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is. Tevens werd een nieuwe folder gepresenteerd getiteld ‘Marken, zoals het was….’.

De tentoonstelling van dit jaar schenkt uitgebreid aandacht aan de vele verschillende vormen van rouwdracht voor mannen, vrouwen en kinderen. Voor de Markers, die een grote liefde koesteren voor hun eeuwenoude kledingstukken, is rouwkleding eigenlijk betrekkelijk nieuw. Heel veel kledingstukken zijn voorzien van initialen van de drager of draagster en daarvoor is goed na te gaan wie het betreffende kledingstuk heeft gedragen en wanneer. Hieruit blijkt dat het dragen van rouwkleding in zwang kwam na 1860. Het ‘hoogtepunt’ werd bereikt in 1950, daarna werd het minder. Op de tentoonstelling zijn de verschillende stadia van rouw te zien middels de kleding. In het museum zijn meer dan dertig verschillende gradaties te zien voor vrouwen, mannen en kinderen. Voor een Noord-Hollandse streekdracht is het uitzonderlijk dat er zoveel verschillende fasen in rouw worden aangegeven. De Marker kleding is dus ook vanuit dit oogpunt iets bijzonders. Vele kunstenaars hebben de kleding vastgelegd op fraaie schilderijen. Te zien zijn werken van onder andere Mari & Herman ten Kate, Reinier Pijnenburg, Thérèse Schwarze en Matthieu Horrix. 

Het Marker Museum dankt een ieder die z’n medewerking heeft verleend aan de tentoonstelling, in het bijzonder Hotel Spaander en enkele particulieren, die enige fraaie schilderijen in bruikleen hebben gegeven.

De folder ‘Marken, zoals het was’ is gratis af te halen in het Marker Museum, Kerkbuurt 44-47 op Marken. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

Voorzitter Pieter Korstman bezig met z'n openingstoespraak

Bron: PepProductions, zaterdag 31 maart 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina