naar Marker Nieuws indexpagina

DVD '50 jaar vlaghijsen' op Marken

Vlaghijsen door de Bond van Oudstrijders en dragers van het mobilisatiekruis op 30 april 1957
Op de foto wordt de vlag gehesen door K. de Groot en J. Uithuisje
 
DVD met beeldmateriaal van vlaghijsen op Koninginnedag op Marken van de afgelopen vijftig jaar, verkrijgbaar tijdens de Koninginnedagmarkt op de Kerkbuurt van Marken. Met gepaste trots kunnen wij u melden dat wij op Koninginnedag 2012 de DVD '50 jaar vlaghijsen' kunnen aanbieden.
 
Het idee voor deze DVD is tijdens het organiseren van het jubileum '50 jaar vlaghijsen' (gehouden op 12 september 2010) geboren en is mede tot stand gekomen door ingestuurd materiaal en informatie van de gehele Marker bevolking.
Voor een foto-impressie van dit jubileum, klik op onderstaande link:
https://picasaweb.google.com/Vlooky/Jubileum50JaarVlaghijsen#

Vlaghijsen is een vast onderdeel van het programma op Koninginnedag op Marken.
Om 08.00 uur wordt de vlag gehesen door Markers die ooit in militaire dienst hebben gezeten en nog in het bezit zijn van een militair kostuum.  Geheel volgens de militaire ethiek (exercitie en hoornblazer) wordt ter ere van de verjaardag van onze koningin al ruim 50 jaar de vlag gehesen.
 
Na maandenlang beeldmateriaal verzamelen, bestuderen, vergelijken, analyseren, bewerken en technische storingen oplossen denken wij middels deze DVD een uniek historisch document te hebben vervaardigd, waar ook het nageslacht nog waardevolle informatie uit kan putten.
De eerste foto´s dateren van 1957 (bond van oud-strijders). Op de foto´s is uiteraard ook een flink stuk historie van Marken te zien (denk aan de klederdracht, de haven, de terpen).
Met dank aan de Christelijke Muziekvereniging 'Juliana' hebben we op de achtergrond van de DVD een aantal nummers van dit fantastische muziekkorps gezet. Zij begeleiden dit evenement al die jaren muzikaal.
 
Namens het organisatiecomité willen wij alle mensen geweldig bedanken die hier belangeloos aan hebben meegewerkt. De DVD is verkrijgbaar voor € 9,99. Het is een collectors item, deze DVD mag je niet laten liggen! Indien er na aftrek van kosten geld overblijft, zal dit worden gedoneerd aan :
de Marker jeugdtoneelvereniging 't Spotje
 
Wij hopen u op Koninginnedag vanaf ± 11.00 uur te zien op de Kerkbuurt van Marken!
Voor informatie over Koninginnedag op Marken, klik op onderstaande link:
http://www.mesmarken.nl/Koninginnedag.htm
 
Het organisatiecomité '50 jaar vlaghijsen':
Jan Commandeur, Jan Cornelis Boes, Pieter Commandeur,
Pieter Cornelis Zeeman en Pieter Cornelis Schipper
 

Bron: P.C. Schipper, zaterdag 7 april 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina