naar Marker Nieuws indexpagina

DVD vijftig jaar vlaghijsen op Marken

Pieter Cornelis Schipper en Pieter Commandeur, twee leden van het organisatiecomité '50 jaar vlaghijsen':
 
Vlaghijsen op Koninginnedag in Marken wordt reeds vijftig jaar uitgevoerd. Van vele gemaakte foto’s tijdens al die jaren is een DVD gemaakt, welke verkrijgbaar is tijdens de Koninginnedagmarkt op Marken.
 
Het idee voor deze DVD is geboren, tijdens het organiseren van een reünie ‘vijftig jaar vlaghijsen' gehouden op 12 september 2010 en is mede tot stand gekomen door ingestuurd materiaal en informatie van de gehele Marker bevolking.

Vlaghijsen is een vast onderdeel van het programma op Koninginnedag op Marken. Om 08.00 uur wordt de vlag gehesen door Markers die ooit in militaire dienst hebben gezeten en nog in het bezit zijn van een militair kostuum.  Geheel volgens de militaire ethiek (exercitie en hoornblazer) wordt ter ere van de verjaardag van onze Koningin al ruim vijftig jaar de vlag gehesen op het voormalig eiland.
 
De eerste foto´s dateren uit april 1957 (Bond van oud-strijders). Op de foto´s is uiteraard ook een flink stuk historie van Marken te zien, zoals klederdracht en bebouwing.  De Christelijke Muziekvereniging 'Juliana' heeft gezorgd voor de achtergrondmuziek op de DVD.
 
De DVD is verkrijgbaar voor € 9,99 en een eventuele opbrengst wordt gedoneerd aan de Marker jeugdtoneelvereniging ’t Spotje.
 

Bron: PepProductions, zondag 22 april 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina