naar Marker Nieuws indexpagina

CP-team oefent in Oekraïne

 

Het Nederlands CP-team neemt van 2 tot en met 9 mei deel aan een internationaal toernooi in Oekraïne. Plaats van handeling is het Nationaal Paralympisch trainingscentrum in Yevpatoriya. Naast Nederland nemen gastland Oekraïne, Rusland, Iran, Brazilië, Argentinië, de Verenigde Staten en Australië aan het toernooi deel.

Bondscoach Marcel Geestman heeft zestien spelers geselecteerd. Wietse de Haan heeft voor het eerst een uitnodiging gekregen voor het Nederlands CP-team.

De selectie van bondscoach Marcel Geestman voor het internationaal toernooi ziet er als volgt uit:
Bart Adelaars (vv Braakhuizen),
George van Altena (sv Marken), Gerard Arends (vv Roden), Stefan Boersma (sc Joure), Lars Conijn (WSW 1930), Daan Dikken (rkvv Meerburg), Myron Gebbink (Only friends & Sporting Noord), Wietse de Haan (vv Zuidhorn), Michael Kies (rksv Halsteren), Peter Kooij (vv Maarssen), Stephan Lokhoff (sv Heumen), Joey Mense (sv Lochem), Dennis Straatman (VVA Spartaan), Iljas Visker (TSV ’04), Jeroen Voogd (vv Desk) en Abel Walraven (Eendracht ‘30).

Het internationaal toernooi in Yevpatoriya is onderdeel van de voorbereiding van het CP-voetbalteam op de Paralympische Spelen in Londen, die van 29 augustus tot en met 9 september 2012 plaatsvinden.

Het toernooischema is als volgt:
Donderdag 3 mei, 16.00 uur: Australië - Nederland
Vrijdag 4 mei, 14.00 uur: Nederland – Oekraïne
Zondag 6 mei, 14.00 uur: Brazilië – Nederland
Maandag 7 mei, vanaf 10.00 uur: kruisfinales
Woensdag 9 mei, vanaf 09.00 uur: finalewedstrijden

Genoemde tijden zijn Oekraïense tijden. In Nederland is het een uur vroeger.

CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). In aanmerking komen ook voetballers die een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad. Spelers die in coma hebben gelegen en hier een licht motorisch probleem aan hebben overgehouden, behoren eveneens tot de doelgroep. CP-voetbal is een sport die alleen internationaal (Europees-, Wereldkampioenschap en Paralympisch) beoefend kan worden. Er wordt zeven tegen zeven gespeeld op een kleiner voetbalveld (75m x 55m), het doel is ook kleiner (5m x 2m).

Er wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA, waarbij enkele spelregels (géén buitenspel en inrollen) zijn aangepast. De spelers van het Nederlands CP-voetbalteam spelen allen bij een reguliere voetbalclub.

 

Bron: Ons Oranje, dinsdag 1 mei 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina