naar Marker Nieuws indexpagina

Bewoners Kerkbuurt blij met behoud monumentaal pand

 
De komende tijd wordt een monumentaal pand uit 1600 aan de Kerkbuurt op Marken volledig opgeknapt. Het vervallen pand is sinds maart 2012 eigendom van Wooncompagnie. Na de renovatie wordt het pand verhuurd. 

Het ruim 400 jaar oude pandje stond al een tijdje te koop en is volledig vervallen. Wooncompagnie heeft het aangekocht omdat het grenst aan een pand dat al in bezit van de corporatie is. Dat wordt ook verhuurd. “Ook dat naastgelegen pand en eigenlijk het hele buurtje krijgt een beter aangezicht door de renovatie. Het is een belangrijke stap voor het behoud van monumenten in Marken. De bewoners zijn er erg positief over”, vertelt Marouschka Buyten, Hoofd Vastgoed van Wooncompagnie. Maar dan moet er wel eerst wat gebeuren. Want alles is in slechte staat, zowel de binnen als buitenkant. De muren moeten hersteld worden, de vloer moet vervangen worden, er komt een nieuw toilet en een nieuwe badkamer in, er moet overal gestuukt worden en het dak moet gerepareerd worden. Uiteraard komt er ook dubbele beglazing in en wordt de woning zo energiezuinig mogelijk opgeleverd. De herstelwerkzaamheden starten zodra de vergunning daarvoor binnen is. 

Kerkbuurt is één van de buurtschappen op het voormalig eiland Marken en vormt samen met De Kets en de Havenbuurt het centrum van Marken. Oorspronkelijk lagen de buurtschappen los van elkaar, later zijn ze vergroeid. Wooncompagnie heeft meer beeldbepalende woningen in Kerkbuurt gerenoveerd, maar het is zeker geen routineklus. Vanwege het historische karakter van het oude Marken geldt er een strenge regelgeving, die ervoor moet zorgen dat de huizen hun beeldbepalende uitstraling behouden. Monumentenzorg kijkt zorgvuldig mee. Daarnaast moet rekening gehouden worden met de bereikbaarheid van het oude Marken.
 

Bron: WoonCompagie, zaterdag 5 mei 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina