naar Marker Nieuws indexpagina

Binnenvaartschip gezonken op het Markermeer

meldingen via de pager:
   PRIO 1 Vaartuig brand / explosie aan boord  
   12-05-2012 12:48 KNRM Station Marken 
 
Zaterdagmiddag zijn de reddingboten van de KNRM station Enkhuizen en Marken uitgevaren voor een noodoproep van een binnenvaartschip. Nog voordat de hulpdiensten ter plaatse waren was het schip reeds gezonken.
 
Om 12.45 uur ontving het Kustwachtcentrum te Den Helder een noodoproep van het Nederlandse binnenvaartschip Amandus dat de machinekamer vol liep en zinkende was op ongeveer 6 kilometer zuidwest van Lelystad. Het schip vervoerde opdat moment een lading stenen.
 
Direct zijn de reddingboten van de KNRM stations Marken en Enkhuizen gealarmeerd. Ook een tweetal particuliere bergingsvaartuigen, een Rijkswaterstaatvaartuig en een politievaartuig zijn ter plaatse gegaan.
 
Een ander binnenvaartschip was vlakbij de Amandus en heeft direct hulp verleend. Deze heeft de drie opvarenden aan boord genomen en naar Lelystad gebracht. Zij verkeren in goede gezondheid. Om 13.15 uur, nog voordat de reddingboten ter plaatse waren, is het schip gezonken.
 
Alleen de opbouw en  het voertuig van de schipper steken nog boven water uit. Omdat er wat olie uit het wrak komt, is het Kustwachtvliegtuig die kant op gestuurd. Het blijkt om een dun oliespoor te gaan wat niet bestrijdenswaardig is.
 
Het korps landelijke politiediensten heeft het ongeval in onderzoek, Rijkswaterstaat blijft ter plaatse voor markering en begeleiding van de berging van het wrak.
 
Vaarroute van de Frans Verkade:

Bron: KNRM station Enkhuizen, zaterdag 12 mei 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina