naar Marker Nieuws indexpagina

Nationaal brandweermonument onthuld

 
Voor het eerst zijn in Nederland alle brandweermensen herdacht die na 5 mei 1945 bij het blussen van branden zijn omgekomen. Dat gebeurde in Arnhem, bij het Nationaal Brandweermonument op het terrein van Nederlandse Instituut voor Fysieke Veiligheid. Het monument werd door minister Opstelten onthuld.
Op het monument staan de namen van negentig brandweermensen die bij het bestrijden van brand zijn omgekomen. De beherende stichting gaat er vanuit dat dat er meer moeten zijn geweest. Als dat zo is, worden die namen toegevoegd.
In de toekomst is er bij het monument elk jaar een nationale herdenking.
Waterstralen uit brandweerspuiten 
Jeroen Doorenweerd, de kunstenaar die het Nationaal Brandweermonument ontwierp en maakte, heeft bij het monument een installatie gebouwd waarmee het Ereteken kan worden gemaakt. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op 10 meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zet, tijdens de ceremonie, het Ereteken in werking voor de brandweerlieden die tijdens hun werk het leven hebben verloren. 

Het bestuur van de stichting Nationaal Brandweermonument heeft de brandweerkorpsen in Nederland opgeroepen om op hetzelfde tijdstip (14.30 uur) als bij de eerste nationale herdenking in Arnhem het Ereteken te maken bij de eigen kazernes.
Op Marken werd het noordelijke gedeelte van de haven voor bovenstaande handeling gebruikt.
 
Bron: Noordhollands Dagblad, dinsdag 12 juni 2012
  meer info www.brandweermonument.nl 

Bron: PepProductions, zaterdag 16 juni 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina