naar Marker Nieuws indexpagina
Stop de afbraak: bezuinigen kan sociaal

Tegenbegroting van CDA, GroenLinks en SP

 
CDA, GroenLinks en SP in Waterland presenteren een tegenbegroting en laten daarmee zien dat bezuinigen ook sociaal kan. Want als het aan de huidige coalitie van VVD, PvdA, Waterland Natuurlijk! en D66 ligt, verdwijnen in Waterland talloze voorzieningen.
 
De gemeente Waterland moet bezuinigen. Daarom presenteerden de coalitiepartijen vorige week een zogenoemd Addendum bij het coalitie-akkoord. In dat addendum staan verregaande bezuinigingen.
 
Als het aan de VVD, PvdA, Waterland Natuurlijk! en D66 ligt:
-sluiten de peuterspeelzalen in de gemeente
-verdwijnen de bibliotheken uit Marken, Ilpendam en Broek in Waterland
-wordt het muziekonderwijs onbetaalbaar voor ouders
-wordt het aantal activiteiten in De Bolder geminimaliseerd
 
Bezuinigen is noodzakelijk vinden ook CDA, GroenLinks en SP. Maar met hun tegenbegroting laten zij zien dat je ook andere keuzes kunt maken, socialere keuzes. Hierdoor blijven de huidige voorzieningen in stand. Want wat verdwijnt keert nooit meer terug.
 
CDA, GroenLinks en SP kiezen voor onder meer minder ambtenaren, minder vergoeding voor raadsleden en wethouders, geen milieustraat in Katwoude, geen budget voor dorpsraden, minder geld naar hobbybeleid. Daarmee bezuinigen ze hetzelfde bedrag als de collegepartijen.
 
Voor de complete tegenbegroting verwijzen we naar de bijlage. CDA, GroenLinks en SP presenteren deze tegenbegroting op de raadsvergadering van a.s. donderdag. Ze rekenen op veel bijval van ieder die tegen afbraak van de sociale voorzieningen in Waterland is.
 
   
 
Verantwoord bezuinigen – Waterland is het waard
 
De gemeente Waterland staat voor de taak om in de meerjarenbegroting fors te bezuinigen. In 2015 gaat het om een bedrag van € 1 miljoen per jaar.  CDA, GroenLinks en SP staan een zorgvuldig en verantwoord bezuinigingspakket voor zonder afbraak van (welzijns)voorzieningen.  Wij willen de bezuinigingen niet afwentelen naar enkele organisaties en instellingen. Wij zien aanleiding om ook interne gemeentelijke uitgaven te beperken. Daarnaast kiezen wij voor  een stop op uitgaven voor nieuw beleid en voor een beperkte versobering in het onderhoud van openbare werken. Ons gezamenlijke voorstel ziet er als volgt uit:
 
Bestuur en organisatie
 
1.       Personeelsformatie : € 300.000
 
In de tweede bijstelling van de begroting  (2e IBU 2011) is op voorstel van het college van B&W besloten tot een in 2015 te bereiken afslanking van de organisatie. Dit besluit leidt tot een jaarlijkse besparing op het personeelsbudget van € 350.000. Door de crisis nemen de bouwplannen in de komende jaren sterk af. Het stopzetten van het plan Galgeriet , temporisering van bouwplannen, efficiλnt werken, digitalisering en het nieuwe werken, papierloos werken, de in 2013 vernieuwde bestemmingsplannen en verdere deregulering maken een grotere taakstelling mogelijk.  Deze taakstelling wordt verhoogd met € 300.000.
 
2.       Bestuurskosten : € 20.000
 
De gemeenteraad en het college van B&W hebben een voorbeeldfunctie naar de samenleving. De vergoedingen voor de leden van de gemeenteraad zijn op dit moment op het maximaal toegestane niveau.  Voorgesteld wordt een korting van 5% op de maandelijkse vergoeding voor  raadsleden toe te passen. Voorgesteld wordt dat ook de wethouders vrijwillig besluiten om 5% van hun salaris in te leveren. Daarnaast wordt voorgesteld door versobering de kosten van activiteiten en evenementen van de raad en de organisatie te beperken.
 
3.       Onvoorzien : € 50.000
 
De post onvoorzien is in 2011 verhoogd van € 50.000 naar € 100.000. Voor het verhogen van deze post is tot nu toe geen noodzaak gebleken. Het college van B&W kan vrij over deze post beschikken. In het kader van de noodzakelijke bezuinigingen wordt voorgesteld terug te keren naar het oude niveau van deze post.
 
Nieuw beleid
 
4.       Budget directie :  € 10.000
 
In de eerste IBU2012 wordt deze post voor de eerste keer geοntroduceerd. Er is geen noodzaak gebleken voor het opvoeren van deze nieuwe uitgavenpost.
  
5.       Nieuw beleid varen :  € 23.000
 
Invoering van nieuw beleid varen is maatschappelijk gezien niet urgent en noodzakelijk houdt en houdt extra regulering in (invoering vergunningenstelsel en kosten handhaving).
 
6.       Wegenonderhoud : € 100.000
 
In het Wegenbeheerplan 2013-2017 wordt voorgesteld om per jaar € 100.000 extra ter beschikking te stellen voor wegenonderhoud. Met een extra accent op het tijdig uitvoeren van kleinschalig preventief onderhoud en slim aanbesteden kan hetzelfde effect worden bereikt en het achterstallig onderhoud worden teruggedrongen.
 
Openbare werken
 
7.       Budget Riolering :  € 150.000
 
Het budget voor riolering is zonder goede toelichting sterk gestegen. Desgevraagd kon de portefeuillehouder in de raadsvergadering geen afdoende verklaring geven. Voorgesteld wordt deze verhoging deels teniet te doen. Dit leidt tot lagere rioolrechten. Hierdoor kan de afvalstoffenheffing (die niet kostendekkend is) met hetzelfde bedrag worden verhoogd. De lasten voor de burger blijven dan gelijk.
 
8.       Afvalinzameling :  € 150.000
 
De kosten van de afvalinzameling zullen lager uitvallen als wordt afgezien van verplaatsing van        de Gemeentewerf en de milieustraat. Wij gaan er van uit dat de investering daardoor zeker 50% goedkoper wordt. Dat bespaart jaarlijks € 100.000. Voorts stellen wij voor af te zien van het waarschuwen per sms dat de inzamelwagen in aantocht is. Dit bespaart € 10.000. Rekening is gehouden met het resultaat van de recente aanbesteding van de afvalinzameling. 
 
Welzijnsvoorzieningen
 
9.       Muziekschool :  €  35.000
 
Uit de verschafte informatie blijkt dat Waterland relatief veel bijdraagt aan de Muziekschool. Het bedrag per lesuur ligt bijvoorbeeld aanzienlijk hoger dan dat van de gemeente Beemster. Het voorstel is om per lesuur hetzelfde bij te dragen als de gemeente Beemster.
 
10.   Huisvesting De Bolder :  €  54.000
 
In de begroting is een investeringspost van € 581.000 opgenomen voor groot onderhoud van De Bolder. Vanaf 2014 bedraagt de jaarlast ruim € 54.000. Er is nog geen besluit genomen over de toekomstige locatie van de Bolder. Deze investering kan vervallen.
 
Overige posten
 
11.   Budget kernraden :  €   30.000
 
Voorgesteld wordt om  voor kernraden geen afzonderlijk budget meer ter beschikking te stellen. 
 
12.   Milieudienst :  €  27.000
 
De Milieudienst is een samenwerkingsorganisatie die voor een aantal gemeenten in de regio specialistische taken uitvoert. De totale bijdrage van de gemeente Waterland is op dit moment € 270.000. Dit is zowel voor de uitvoering van de wettelijke als voor de niet-wettelijke taken. Nu er ingrijpend bezuinigd moet worden is het redelijk ook van deze organisatie een bijdrage te vragen. Bij de realisering van de bezuinigingen staat de veiligheid voorop. 
 
13.   Wijksteunpunt Ilpendam :  €  17.000
 
In Ilpendam is inmiddels een brede school gerealiseerd en er is een goed functionerend dorpshuis. Door de vertraging bij de realisering van een wijksteunpunt ziet het er naar uit dat de huisarts en de tandarts elders hun huisvesting realiseren. Daarmee valt een belangrijke pijler onder het wijksteunpunt weg. Realisering kan nu achterwege blijven. Wel zullen de overige in het wijksteunpunt voorziene functies nog een plaats moeten krijgen. De brede school biedt hier voor mogelijkheden.
 
14.   Subsidie gemeentelijke monumenten :  €  33.000
 
Jaarlijks wordt geld gereserveerd voor subsidies ten behoeve van gemeentelijke monumenten. De bijdragen zijn relatief laag en de administratieve lasten relatief hoog. Voorgeteld wordt de regeling af te schaffen.
 
15.    Verhogen huur/pachtopbrengsten :  €  10.000
 
De gemeente heeft onroerend goed , waarvoor in sommige gevallen beperkte inkomsten   tegenover staan. Deze inkomsten uit pacht/huur  moeten worden verhoogd tot een marktconform niveau
 
16.   Reproductie : € 10.000
 
Invoering van papierloos werken in zowel de organisatie als in het college van B&W levert een besparing van de post reproductie op.
 
Tegenbegroting CDA - Groen Links - SP in PDF

Bron: CDA-Groen Links-SP Gemeente Waterland, maandag 25 juni 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina