naar Marker Nieuws indexpagina

Opvarende gewond na afbreken mast

meldingen via de pager:
   PRIO 1 Vaartuig onklaar opvarende gewond  
   06-07-2012 14:37 KNRM Station Marken 
De KNRM stations Marken en Enkhuizen zijn vrijdagmiddag uitgevaren voor een gewond geraakt bemanningslid aan boord van een klipper. Deze persoon had delen van de mast op zich gekregen nadat deze was afgebroken.
 
De melding kwam iets voor half drie vrijdagmiddag binnen bij het Kustwachtcentrum. Bij de tweemastklipper, onderweg van Amsterdam naar Enkhuizen, was de top van de voorste mast spontaan afgebroken. De klipper was opdat moment vol onderzeil en had 17 opvarenden aan boord. Een van de bemanningsleden werd geraakt aan het hoofd.
 
De reddingboot van KNRM Station Marken, de Frans Verkade was op het moment van de melding nog op het water en werd direct naar de klipper gedirigeerd. De positie van de klipper was 5 mijl ten zuiden van Enkhuizen op het Markermeer. Het KWC besloot om ook de reddingboten van KNRM station Enkhuizen te alarmeren.
 
Ook het politievaartuig P85 kwam ter assistentie richting de opgegeven positie.
 
De reddingboot Frans Verkade is als eerste ter plaatse en zette een opstapper over om de situatie aan boord te beoordelen. Besloten word dat het beter is de gewonde persoon zo snel mogelijk naar de wal te brengen voor medische verzorging. De Frans Verkade zet koers richting het Naviduct bij Enkhuizen alwaar de persoon word overgedragen aan de gereed staande ambulancedienst.
 
Ondertussen zijn de reddingboten Watersport en Rien Verloop van KNRM station Enkhuizen ook bij de Klipper aangekomen. Hier blijkt dat de schipper bij het opruimen van de over boord gevallen stukken mast en zeil enig touwwerk in de schroef heeft gedraaid waardoor verder varen op de motor onmogelijk is geworden.
 
Na overleg tussen de aanwezige eenheden word besloten dat de beide Enkhuizer reddingboten de onfortuinlijke klipper naar Enkhuizen afslepen. De reddingboot van Marken kan dan retour naar haar eigen bewakingsgebied.
 
Rond half vijf ligt de klipper veilig afgemeerd aan de Gependam in Enkhuizen.

Bron: KNRM station Enkhuizen, vrijdag 6 juli 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina