naar Marker Nieuws indexpagina
Reactie aan Stadsraad M'dam op einde dubbele busroute (1)
 
ingezonden brief aan de Stadsraad van Monnickendam
 
 
Geachte stadsraad Monnickendam,
 
Ik las donderdag 19 juli 2012 een artikel in het Noordhollands Dagblad (NHD) aangaande de dubbele busroute.
Daarin stelt uw voorzitter Fred Holthuis dat het rondje voor de bussen terug gaat komen en als het ROA niet akkoord gaat er voorstellen uit de gemeente Monnickendam doorgezet worden. En dat dit dan jammer is voor de Markers (letterlijke quote). Na het lezen hiervan was ik zowel verbouwereerd, verbaasd en ook kwaad.
Wat er - in mijn ogen - het geval is, is dat een selectieve groep Monnickendammers iets wil dat veel geld gaat kosten, namelijk de herintroductie van het enkele rondje van de busroute. Vrijwel alle argumenten zijn onlangs gefundeerd door het ROA afgewezen. Uiteraard is dit niet het antwoord dat men (u) wilde.
 
Ik heb het idee dat de mensen die met name achter de opstand zitten niet of nauwelijks met het OV reizen, maar dat kan ik niet hard maken. Wel weet ik zeker dat het te maken heeft met puur eigenbelang, om het in het Engels te stellen: NIMBY, not in my back yard. Voorbeeld: Er moet een asielzoekerscentrum komen, maar niet in ons dorp. Hier: de bussen moeten rijden, maar niet voor mijn deur.
 
Het allerergste is nu dus dat de kosten betaald gaan worden door mensen die hier in principe niets mee te maken hebben, namelijk de Markers. Immers, wat wil men nu: om de aanpassingen de bekostigen gaan we snijden in lijn 311. Juist, die naar Marken. Een blik op de dienstregeling leert echter al snel dat tot circa 17.45 uur alle bussen van lijn 311 uit Amsterdam naar Marken gaan, en NIET tot Monnickendam. Dit betekent dus per definitie dat de bereikbaarheid van Marken met het OV achteruit gaat. De Marker is dus (weer) de dupe. Dit terwijl er legio bussen van lijn 315 van Monnickendam naar Amsterdam vertrekken, om al niet te spreken over de bussen die nabij Texaco stoppen. Maar nee, we gaan schrappen in lijnen naar Marken. Want Monnickendam mag kennelijk niet lijden onder dit probleem.
 
Het zou u overigens ook sieren niet steeds naar de Stadsregio te wijzen als de grote boosdoener. Toen een aantal jaren geleden het rondje werd geïntroduceerd was de stil oorverdovend, terwijl de reistijd voor Markers toen enorm toenam. Overigens was de actie een aantal weken geleden door met hooibalen de binnenring te blokkeren niet alleen levensgevaarlijk, maar ook volkomen onverantwoord.
 
De opmerking uit het genoemde artikel in het NHD dat 'dit dan jammer is voor de Markers' stuit mij enorm tegen de borst. In de jaren '80 was er een politieke partij die de slogan 'eigen volk eerst' hanteerde. Ik weet zeker dat u deze partij veracht(te), ik zelf zou overigens ook nooit op deze partij hebben gestemd. Wat er nu gebeurt is dat u zelf ook deze slogan hanteert. Immers: de Monnickendammer moet zijn zin krijgen en dat de Marker daar de dupe van wordt is niet het probleem van de Monnickendammer, eigen volk eerst. Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken. Overigens beticht ik u helemaal niet van denkbeelden van die politieke partij, dit om eventuele suggesties dienaangaande voor te zijn.
 
Wat ik wil aangeven is dat, als er iets wordt ingesteld dat geld kost, je dat ZELF betaalt, niet anderen. Dit is echter nu precies wat er gebeuren gaat. Je kan namelijk op je vingers natellen dat het enkele rondje terug gaat komen, kosten over de rug van anderen. Daarvoor is de gemeente Monnickendam namelijk te bevooroordeeld. Ik zou zeggen, draai de zaken eens om, dat zou u ook niet blij zijn.
 
Met vriendelijke groet,
Jacob de Weijze, Marken
 

Bron: Jacob de Weijze, zaterdag 21 juli 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina