naar Marker Nieuws indexpagina
ADO Den Haag vrouwen winnen ruim van Telstar
Telstar Vrouwen - ADO Den Haag 1-4

Door Jeroen Olthof

In het TATA Steel Stadion in Velsen kwam ADO Den Haag op bezoek om het tegen Telstar op te nemen. Uiteindelijk had de regerend landskampioen een redelijk makkelijke avond en won met 1-4. De thuisploeg probeerde het wel maar kwam tekort tegen een beter voetballend ADO Den Haag.

Het was na drie minuten al bijna raak voor de gasten toen Yvette van der Veen een corner nam en de bal in één keer tegen de tweede paal liet belanden. Telstar kwam met de schrik vrij en liet het net niet veel later wel bollen. Priscilla de Vos, die dit duel meer vanaf het middenveld speelde en niet in de spits, werd naar de grond getrokken op de rand van het strafschopgebied en de daarvoor toegekende vrije trap werd door Kim Dolstra, via de Haagse muur, in de bovenhoek gekruld.

Een aantal minuten later kwam de als linksback opgestelde Claudia van den Heiligenberg opzetten richting achterlijn en haar voorzet bereikte De Vos. Die zag haar inzet echter geblokt worden. Bij de daarop volgende tegenaanval was het wel raak voor ADO. Renate Jansen werd vrijgespeeld aan de rechterkant en zij legde de bal neer bij de tweede paal waar Brittany Persaud in kwam lopen en beheerst de 1-1 achter keeper Melissa van der Wiel schoot.

Na de gelijkmaker nam ADO de regie meer in handen en probeerde met goed combinatievoetbal op voorsprong te komen. Dat lukte in de 28e minuut toen de verdedigers van Telstar de Haagse tegenstanders wel heel veel ruimte gaven om te combineren binnen het eigen strafschopgebied. Via een aantal schijven werd uiteindelijk de bij de tweede paal vrijstaande Teresa Noyola gevonden. Zij kon simpel de 1-2 binnentikken.

Telstar zocht direct naar een antwoord en moest daarvoor vooral aan de linkerkant zijn. Via Van den Heiligenberg en Lavinia Poku kwam het meeste gevaar. In de 35e minuut leverde dat een goede poging op toen Poku door een steekbal van Van den Heiligenberg werd gelanceerd, maar daarna wat wild over schoot. Enkele minuten later was Poku mogelijk nog dichter bij een goal toen ze in het strafschopgebied uit de draai schoot. De bal ging echter net langs de verkeerde kant van de kruising.

Waar Telstar dicht bij een doelpunt was, kwam ADO daadwerkelijk tot een score. In de 38e minuut ging Noyola er aan de linkerkant vandoor en zij legde bal terug op de rand van de zestien meter. Daar pikte Sheila van den Bulk de bal op en schoof deze in de lange hoek. Van der Wiel zat er nog wel aan maar kon een derde Haags doelpunt niet voorkomen.

Ondanks de mentale tik die het had opgelopen was in de fase tot de rust vooral Telstar gevaarlijk. Inzetten van achtereenvolgens Dominique Vugts, Poku en De Vos konden, mede door goed keeperswerk van Barbara Lorsheijd, echter niet tot doelpunt worden gepromoveerd.

Na de rust veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Telstar dat het wel probeerde maar een makkelijker voetballend en goed georganiseerd ADO tegenover zich vond. De gasten lieten de bal makkelijker rondgaan en creëerden daardoor ook meer kansen. Er gebeurde na rust wat minder voor de doelen, al kwamen beide ploegen tot enkele mogelijkheden. Namens Telstar waren andermaal Poku en De Vos gevaarlijk, terwijl bij ADO Roxanne Koopman en Renate Jansen een keer dicht in de buurt van het vijandelijke doel kwamen. Allemaal echter zonder succes.

Een kwartier voor tijd werd het duel definitief beslist. Keeper Van der Wiel nam een slechte doeltrap en de bal kon op het middenveld worden opgevangen door Noyola. Zij gaf de bal direct diep op de aan de linkerzijde wegsprintende Jansen die de bal vervolgens vakkundig diagonaal in de lange hoek schoof: 1-4.

Daarna gebeurde er niet al teveel meer. De enige serieuze doelpoging kwam nog van Dominique Bruinenberg. Ze schoot de bal fraai vanuit de tweede lijn op het ADO doel. Haar schot werd echter ook op fraaie wijze door Lorsheijd onder de lat weg getikt.

Zo boekte ADO de eerste overwinning van het seizoen en komt qua punten op gelijke hoogte met Telstar. In dit duel was ADO echter beter en het won dan ook verdiend.

Bron: VrouwenVoetbalNederland, zaterdag 1 september 2012