naar Marker Nieuws indexpagina
George van Altena verliest eerste Olympische wedstrijd

Nederland - Iran : 1-4 (0-3)  Londen, PS2012

Het Nederlands CP-voetbalteam heeft op de Paralympics zaterdag niet voor een verrassing kunnen zorgen. Het team van Marcel Geestman verloor in Londen met 1-4 van favoriet Iran, waardoor de kans op een medaille nu al uiterst klein is geworden.

,,Dit is een tegenvaller ja, zeker qua stand”, aldus bondscoach Marcel Geestman. ,,Het verloop moet meezitten en dat zat het niet. We moeten nu met ruime cijfers van Rusland winnen om nog een medaille te halen.” Op papier waren de kansen op het halen van de halve eindstrijd al niet groot. Met wereldkampioen Rusland en WK-finalist Iran in de poule trof het de zwaarst mogelijke opponenten.

Blauw veld

Toch had de ploeg vooraf nog wel wat troeven in handen. Het Riverbank Stadium was zowel de Nederlandse olympische hockeyvrouwen als -mannen goed gezind geweest en daarnaast kende de formatie van Geestman een prima voorbereiding. Het zevental speelde gelijk tegen nummer twee van de wereld Oekraïne en daar bovenop had het team, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Iran, de gehele voorbereiding de beschikking over een naast Papendal gelegen blauw kunstgrasveld. Het was echter Iran dat op het Paralympische veld een kickstart kende. Een fout achterin van Dennis Straatman leidde al na vier minuten tot een vrije trap, die vanaf de rand van de strafschopgebied door Ferzad Mehri knalhard achter George van Altena werd geschoten. ,,Die bal zal me nog wel achtervolgen vannacht”, aldus Van Altena, die de voorkeur kreeg boven Bart Adelaars. ,,Die bal was verschrikkelijk hard, maar ik had hem moeten hebben. Hij was door het midden van het doel.”

Beslissende goals
Het was echter ook aan de sluitpost te danken dat Nederland daarna niet al direct achter de feiten aanliep. Van Altena: ,,Ik was nerveus bij de start. Maar na die 0-1 dacht ik 'nu heb ik mijn fout gemaakt'. Vanaf nu maar alles goed doen dan.” Hij redde zijn ploeg in de resterende tijd uit soms benarde situaties, maar was na krap een half uur kansloos op het strakke en lage afstandschot van Moslem Akbari: 0-2. Toen Abdolreza Karimizadeh kort daarna en op slag van rust 0-3 aantekende, kon Oranje de hoop op een goede afloop laten varen.

Want na de pauze kreeg de ploeg, terwijl de duizenden toeschouwers enkele keren de wave door het stadion lieten gaan, te laat de geest. Dennis Straatman verzuimde halverwege de tweede helft een strafschop, na een overtreding op Iljas Visker na een prima actie, binnen te schieten.

Vuur ontbrak
,,In de eerste helft ontbrak het vuur. De tweede helft pakten we het nog wel goed op. Maar dan moet zo’n bal erin gaan. Nu kwam de 1-3 van Straatman te laat”, aldus Geestman, die zag dat de lange Amsterdammer tien minuten voor tijd nog wel in de kruising knalde. Maar het was te weinig om Iran te imponeren. In blessuretijd zorgde de nummer drie van de wereld er via Bahman Ansari dan ook nog 1-4.

Maandag volgt het eveneens zware duel tegen wereldkampioen Rusland, dat Argentinië met maar liefst 8-0 versloeg. Woensdag treft Nederland het lager geklasseerde Argentinië.
De nummers een en twee van de twee poules plaatsen zich voor de halve finales, die op vrijdag 7 september plaatsvinden. Dan spelen ook de landen in de verliezerspoule. Zondag 9 september worden in het Riverbank Stadium alle finaleduels afgewerkt.

Opstelling van Nederland
George van Altena, John Swinkels, Dennis Straatman, Daan Dikken (48' Joey Mense), Lars Conijn (56' Jeroen Voogd), Stephan Lokhoff en Iljas Visker (53' Peter Kooij)

Opstelling Iran
Moslem Khazaeipirsarabi, Abdolreza Karimizadeh, Ehsan Gholamhosseinpour, Farzad Mehri, Moslem Akbari, Hashem Rastegarimobin, Jasem Bakhshi (43' Bahman Ansari)

Scoreverloop
4' Mehri Farzad 0-1; 27' Moslem Akbari 0-2; 30' Abdolreza Karimizadeh 0-3; 52' Dennis Straatman 1-3; Bahman Ansari 1-4.
 
Locatie
Londen, Riverbank Arena / 3.500 toeschouwers
 www.CPvoetbal.nl

Bron: CP Voetbal, zaterdag 1 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina