naar Marker Nieuws indexpagina

Binnenvaartschip Northtrans red collega

meldingen via de pager:
   PRIO 1 Vaartuig maakt water   
   31-08-2012 08.32 KNRM Station Marken met EHUzu1 & EHUzu2  
Vrijdagochtend zijn de reddingboten van KNRM stations Marken en Enkhuizen uitgevaren voor een binnenvaartschip in problemen op het Markermeer. Vooral door de hulpvaardigheid van een collega-binnenvaarder kon worden voorkomen dat het schip zonk.
 
Het 60 meter lange binnenvaartschip meldt zich iets voor half negen bij het Kustwachtcentrum (KWC) met problemen. Het, met grind geladen, schip komt steeds dieper te liggen door de overslaande golven. Het was met drie opvarenden onderweg van Amsterdam naar Lelystad.
 
Het Kustwachtcentrum onderneemt direct actie en alarmeert de KNRM stations Marken en Enkhuizen alsmede de KLPD en Rijkswaterstaat.
 
De reddingboot Frans Verkade van station Marken is als eerste bij het schip ter plaatse. Het bevind zich dan 4 mijl zuid van Lelystad. Door de stormachtige noorden wind kracht 7 tot 8 is de golfhoogte toegenomen tot ruim anderhalve meter. Het schip heeft moeite om de kop in de wind te houden, waardoor er steeds meer golven het ruim in rollen.
 
Omdat de situatie alles behalve stabiel is zet de Frans Verkade drie opstappers met een pomp over en evacueert twee opvarenden, allen de schipper mag aan boord blijven. Niet veel later arriveren ook de reddingboten Watersport en Rien Verloop van KNRM station Enkhuizen en zetten beide hun pompen en een aantal opstappers over.
 
De reddingboot Watersport maakt een sleepverbinding om het schip met de kop in de wind te houden. Inmiddels is ook het politievaartuig P87 ter plaatse en een schip van Rijkswaterstaat voor scheepvaartbegeleiding. Het KWC heeft inmiddels ook gelieerd station Zeevang gealarmeerd voor extra pompcapaciteit.
 
Met vier pompen word geprobeerd het over komende water voor te blijven, dit lukt maar met moeite. De lading grind raakt steeds meer verzadigd met water en het schip begint ook licht slagzij te maken.
 
Het lijkt een verloren zaak tot dat het binnenvaart duwschip Northtrans meldt om te helpen.
 
Het duwschip heeft op dat moment een met brandstof geladen bak voor zich en bied aan om voor golfbreker te dienen. Dit lij geven helpt direct en een groot deel van het water kan uit het open ruim worden gepompt. Wanneer het binnenvaartschip weer wat hoger ligt gaat het met de Norttrans naast zich en onder begeleiding van de hulpverleners richting Lelystad.
 
Rond elf uur ligt het schip afgemeerd bij de Noordersluis in Lelystad en kunnen de pompen weer worden opgeruimd.
 
Zonder de collegialiteit van de Northtrans had het waarschijnlijk heel anders afgelopen.

Bron: KNRM station Enkhuizen, zondag 2 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina