naar Marker Nieuws indexpagina
George van Altena verliest ook tweede Olympische wedstrijd

Rusland - Nederland : 8-0 (2-0)  Londen, PS2012

Het Nederlands CP-team is bij de Paralympics uitgeschakeld voor de strijd om de medailles. Na het 4-1 verlies tegen Iran diende Oranje voor een halve finaleplaats maandag het ijzersterke Rusland te verslaan. In het Riverbank Stadium was de wereldkampioen echter met 8-0 een dikke maat te groot. 

Minuten na de nederlaag kan CP'er John Swinkels (foto) het mislopen van de medaille maar nauwelijks bevatten. Na twee dikke nederlagen is een vijfde plaats voor Oranje het hoogst haalbare. ,,Je hebt niet vier jaar getraind om er na twee wedstrijden zo voor te staan. We gingen voor een medaille, maar het is uitgelopen op een complete deceptie.” 

Na het verlies tegen Iran moest voor vijfduizend mensen welhaast het onmogelijke gepresteerd worden. In de voorbereiding richting Londen was de nummer een van de wereld al twee keer met 4-0 te sterk geweest voor Oranje. ,Je weet van tevoren dat die jongens moeilijk te verslaan zijn. Ze waren vandaag ook op alle fronten beter”, moest bondscoach Marcel Geestman toegeven. ,,Hoewel we niets creëerden stond het in de eerste helft verdedigend aardig. Maar aanvallend bleven we onder ons niveau. Bewegen, de bal durven vragen, het was allemaal onder de maat”, aldus Geestman. Voor de Russen was de overwinning bovendien een noodzaak. Bij een gouden plak ligt voor de spelers van het team $100.000, een auto en een levenslange uitkering van $1000 per maand klaar.

Behoorlijke start
Oranje hield tegen Rusland langer stand dan tegen Iran. Na onder andere twee ballen op de paal kon een tegentreffer echter niet uitblijven. Zeven minuten voor rust schoot Viacheslav Larionov van afstand binnen. Toen Eduard Ramanov vlak voor rust de tweede Russische treffer binnenknalde, konden de Nederlandse medailleaspiraties in de ijskast.

Na de pauze liet Rusland haar ware aard zien en gas extra gas. George van Altena werkte drie minuten na de pauze een schot van Zaurbek Pagaev in eigen doel. Lasha Murvanadze vergrootte de marge binnen slechts enkele minuten tot 0-4 en 0-5, waarna Ramonov, Larionov en Potekhin het verschil op acht doelpunten bepaalden. 

‘Heel pijnlijk’
,,Als je dat in de tweede helft ziet gebeuren dan zakt de moed je in de schoenen”, aldus Geestman. Swinkels zag dat hij en zijn ploeggenoten het steeds minder konden belopen. ,,Voor rust speelde Rusland niet in de sterkste opstelling, na rust wel. Ze schakelden een tandje bij. Doordat wij mee wilden voetballen liepen we in het mes en werd het heel pijnlijk. We moeten vanaf nu maar alles winnen, zodat we in ieder geval nog met een positief gevoel naar huis gaan.”

Rusland en Iran, beiden nog ongeslagen, gaan als nummers een of twee de halve finale in. Oranje speelt woensdag tegen Argentinië, dat eveneens met ruime cijfers van Iran en Rusland verloor. Vrijdag speelt Oranje in de verliezerspoule om de plaatsen vijf tot en met acht. Zondag worden op de slotdag van de Paralympics alle kruisfinales afgewerkt om de definitieve plaatsen te bepalen.

Opstelling Nederland
George van Altena, John Swinkels, Daan Dikken (54' Jeroen Voogd), Lars Conijn, Stephan Lokhoff (39' Joey Mense), Iljas Visker (40' Peter Kooij).
 
Opstelling Rusland
Aleksandr Lekov (31' Vladislav Raretckii), Alexey Tumakov (31' Zaurbek Pagaev), Ivan Pothekhin, Eduard Ramanov, Andrei Kuvaev (31' Lasha Murvanadze), Viacheslav Larionov, Aleksandr Kuligin. 
 
Wedstrijdstatistieken
23' Larionov 1-0; 30' Ramonov 2-0; 34' George van Altena 3-0 o.g; 36' Murvanadze 4-0; 39' Murvanadze 5-0; 50' Ramonov 6-0; 54' Larionov 7-0; 60+2' Pothekhin 8-0. 
 
Gele kaart
30+1' Stephan Lokhoff; 60+2' Joey Mense
 
Locatie
Londen, Riverbank Arena / 5.000 toeschouwers
 www.CPvoetbal.nl

Bron: CP Voetbal, maandag 3 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina