naar Marker Nieuws indexpagina
George van Altena wint van Argentinië

Argentinië - Nederland : 1-4 (1-2)  Londen, PS2012

Door: Welmoed de Lang
 
Eerste zege voor CP-team
Het Nederlands CP-voetbalteam heeft zich op de Paralympics na twee forse nederlagen gerevancheerd met een ruime overwinning. In het derde pouleduel werd Argentinië met 4-1 verslagen. Door de verliespartijen tegen Iran en Rusland was de ploeg al uitgeschakeld voor de medailles. ,,Alsnog met een goed gevoel naar huis gaan”, was volgens verdediger John Swinkels het devies na de deceptie door het uit zicht raken van de Paralympische medailles. In het Riverbank Stadium in Londen moest daarvoor worden afgerekend met Argentinië, waartegen het in mei bij een oefeninterland nog verloor.
 
Opsteker na zeperd
,,Ja, dit is wel een opsteker na de zeperd van maandag”, aldus bondscoach Marcel Geestman over de 0-8 tegen Rusland. ,,We waren beter dan Argentinië, hebben de kansen op tijd benut en scoorden prachtige doelpunten. Dat geeft toch wel een prettig gevoel. Nu begint het toernooi voor ons pas echt.”
 
Argentinië kwam nog wel snel op voorsprong. Swinkels probeerde een afstandschot te blokken, maar de bal veranderde via zijn voet van richting en verdween daarmee onhoudbaar achter doelman George van Altena. Na tien minuten leidde een prachtige aanval echter al tot de gelijkmaker. Swinkels bediende Iljas Visker, die de bal met het hoofd panklaar legde voor Stephan Lokhoff. De middenvelder schoot van dichtbij binnen. Visker maakte daarna wellicht de mooiste treffer van het toernooi. Na een afgeslagen corner plaatste hij de bal met zijn hak van afstand fraai in de lange hoek.
 
Niet van slag na tegendoelpunt
,,Het was mooi te zien dat de ploeg na die tegentreffer niet bij de pakken neer ging zitten en gewoon doorpakte. Ik moet ook zeggen dat ik door dat tegendoelpunt niet vreesde voor een slechte uitslag. Ondanks dat die 0-8 tegen Rusland je natuurlijk niet in de koude kleren gaat zitten, is het niet zo dat we nu bij elk tegendoelpunt van slag raken.”
 
Het Nederlandse zevental zette namelijk ook na rust de opmars voort. Omdat Argentinië, dat voor een derde plaats een overwinning nodig had, va bangue ging spelen, kwam er steeds meer ruimte voor Oranje. De rappe Visker had vervolgens wat geluk toen hij na een kwartier in de tweede helft de 3-1 aantekende. Bij zijn afstandschot ging de Argentijnse doelman niet vrijuit en liet de bal onder zich doorglijden. Lokhoff maakte vijf minuten voor tijd nog zijn tweede treffer door na opnieuw een prima combinatie binnen te tikken.
 
Nederland eindigt met de zege, na poulewinnaar Rusland en nummer twee Iran, als derde in de poule. Vrijdagochtend om 9 uur lokale tijd (10 uur Nederlandse) speelt Oranje tegen de VS of Groot Brittannië om de plaatsen vijf tot en met acht. Zondag worden op de slotdag van de Paralympics alle kruisfinales afgewerkt om de definitieve plaatsen te bepalen.
 
Opstelling Nederland
George van Altena, John Swinkels, Dennis Straatman, Joey Mense, Lars Conijn (52' Jeroen Voogd), Stephan Lokhoff, Iljas Visker (54' Peter Kooij).
 
Opstelling Argentinië
Gustavo Nahuelquin, Mariano Morana, Rodrigo Luquez, Ezequiel Jaime (31' Carlos Ferreyra), Brian Vivot (58' Claudio Figuera), Fabio Coria, Rodrigo Lugrin (47' Matias Fernandez Romano)
 
Wedstrijdstatistieken
6' Mariano Morana 1-0; 11' Stephan Lokhoff 1-1; 19' Iljas Visker 1-2; 45' Iljas Visker 1-3; 54' Stephan Lokhoff 1-4.
 
Gele kaart
39' Iljas Visker; 40' Mariano Morana; 57' Brian Vivot.
 
Locatie
Londen, Riverbank Arena / 6.000 toeschouwers
 
Anton & Carla van Altena in het TV programma 'Paralympische Spelen 2012' op Nederland 1
 Link naar uitzending gemist van woensdag 5 september 2012
 www.CPvoetbal.nl

Bron: CP Voetbal, woensdag 5 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina