naar Marker Nieuws indexpagina
CP team met George van Altena wint van USA
Nederland - USA : 5-0 (1-0)  Londen, PS2012
Door: Welmoed de Lang

Ruime zege CP-voetballers
 
Het Nederlands CP-voetbalteam heeft vrijdag op de Paralympics de kruisfinales gewonnen en speelt daarmee zondag om plaats vijf. Nadat het als derde in de poule al was uitgeschakeld voor de medailles, versloeg het zevental vrijdagochtend in Londen in alle vroegte USA met 5-0, waardoor het zondag Argentinië treft. Ondanks dat Oranje al om 9.00 uur lokale tijd moest aantreden, was het Riverbank Stadium in Londen nog flink gevuld. En daarin kon USA, de nummer vier uit de minder sterke poule B, Nederland in de eerste helft nog heel behoorlijk bijbenen. In het eerste bedrijf moest George van Altena zelfs nog wat (overigens fraaie) reddingen verrichten en belandde een schot van de VS achter hem op het houtwerk. Datzelfde gold overigens voor de schoten van Iljas Visker en John Swinkels, voordat Dennis Straatman na een kwartier voor het eerst raak mikte.

'Niet als eerste op de dansvloer'
,,De eerste helft speelden we absoluut nog niet goed. Onrustig. Het is steeds zo dat de spelers een drempel over lijken te moeten om los te komen”, analyseerde bondscoach Marcel Geesman zijn zevental. ,,Het zijn bijna allemaal introverte jongens die iets nodig hebben voordat ze gaan voetballen. Zie het maar als bij een feestje. Het zijn niet de jongens die als eerste de dansvloer opstappen. Maar als anderen hen zijn voorgegaan, willen ze ook wel meedoen. Dat zag je ook na rust.”

Want de pauze ging Oranje ineens wel los, waarbij vooral Visker het voortouw nam. Na een lange rush vanaf de middenlijn, kon Straatman na zijn breedtepass vrij inschieten en een minuut later ging hij zelf op avontuur en rondde hij behendig af. Toen Stephan Lokhoff nog maar enkele minuten daarna in het strafschopgebied naar beneden werd getrokken en Swinkels succesvol mocht aanleggen voor de 4-0, was het eventuele Amerikaanse gevaar definitief geweken.
 
Invallers prima
Geestman: ,,Toen speelden we zoals we het kunnen. Goed positiespel en zuinig met de bal. We lieten Amerika echt lopen. De invallers maakten het team daarbij zelfs nog sterker. We kregen door die voorsprong veel meer ruimte en Peter Kooij is een jongen die dat prima kan bespelen.” De ingevallen middenvelder, die in het toernooi nog geen treffer op zijn naam had, pikte twee minuten voor het einde met een strak schot ook een goaltje mee: 5-0.

Zondag speelt Oranje daardoor op de slotdag van de Paralympics om 11 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd) om plaats vijf. Geestman: ,,Argentinië is als voetballand mooi, maar met Groot-Brittannië als tegenstander hadden we een volle bak gehad. Het wordt dus een echte kleine finale; the best of the rest. Die jongens zijn nu vrij van remmingen en hoeven niet meer bang te zijn voor gele kaarten. Dat kan dus geen excuus meer zijn om er niet vanaf de eerste minuut voor te gaan.”
 
Wedstrijdstatistieken
16' Dennis Straatman 1-0; 33' Dennis Straatman 2-0; 35' Iljas Visker 3-0; 39' John Swinkels 4-0 (penalty); 59' Peter Kooij.
Gele kaart: 39' Gavin Sibayan
 
Opstelling Nederland
George van Altena (48' Bart Adelaars), Joey Mense, John Swinkels, Lars Conijn (31' Daan Dikken), Dennis Straatman, Stephan Lokhoff, Iljas Visker (43' Peter Kooij)
 
Opstelling USA
Keith Johnson, Gavin Sibayan (40' Tyler Bennett), Chad Jones, Bryce Boarman (44' Adam Ballou), Rene Renteria, Josh McKinney (58' Chris Ahrens), Marthell Vazquez
 
Locatie
Londen, Riverbank Arena / 5.000 toeschouwers
 www.CPvoetbal.nl

Bron: CP Voetbal, zaterdag 8 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina