naar Marker Nieuws indexpagina
CP-voetballers eindigen als vijfde
Nederland - ArgentiniŽ : 3-0 (3-0)  Londen, PS2012
Door: Welmoed de Lang
 
Het Nederlands CP-voetbalteam is op de slotdag van de Paralympics als vijfde geŽindigd. In het duel om plaats vijf en zes versloeg het zevental zondag in Londen ArgentiniŽ met 0-3. Bondscoach Marcel Geestman: ,,Dit geeft een enorm goed gevoel. Nu gaan we toch even wat lekkerder naar de sluitingsceremonie.Ē Best of the rest was na twee eerdere verloren poulewedstrijden tegen de toplanden Iran en Rusland, nog het hoogst haalbare. ,,Met een mondiale vijfde plek is niks mis. Zeker op zoín gigantisch toernooi als de Paralympische Spelen is dit gewoon een goed resultaat. Zeker omdat we deze laatste wedstrijd met name de eerste helft ook nog prima gespeeld hebben.Ē
 
Visker op dreef
Want ondanks dat Oranje Argentinie in de poulefase eerder betrekkelijk eenvoudig met 4-1 versloeg, waarschuwde Geestman vooraf al voor het land, dat eerder tegen de VS terugkwam van een 0-2 achterstand. ,,Vaak zie je dat als landen elkaar eerder in het toernooi treffen, het land dat de eerste wedstrijd gewonnen heeft, de tweede verliestĒ, aldus Geestman na de kruisfinale op vrijdag. 
Met name Iljas Visker liet in de Riverbank Arena echter zien dat van onderschatting geen sprake was.
Terwijl ArgentiniŽ bij het eerste treffen eerst nog op voorsprong kwam, was het nu de snelle spits die Oranje binnen iets meer dan tien minuten al op een comfortabele 2-0 voorsprong zette. Na iets meer dan een kwartier had hij zelfs al een hattrick op zijn naam. Eerst kopte hij na acht minuten een lange voorzet bij de tweede paal binnen. Kort daarop schoot hij de bal van buiten het strafschopgebied knalhard achter de Argentijnse doelman. De derde volgde op aangeven van Stephan Lokhoff.
 
Na droomdoel, realistisch zijn
,,De tweede helft speelden we wat minder, maar hebben we ze wel kapot gespeeld. Argentinie heeft geen echte kansen meer gehadĒ, aldus Geestman, die met tevredenheid terugkijkt op het toernooi. Met de winst herstelde het team zich na de eerste twee verloren poulewedstrijden. Tegen de toplanden Iran en Rusland verloor het beide wedstrijden ruim en het team was daardoor al gelijk uitgeschakeld voor de medailles.
Geestman: ,,Kijk, je hebt een droomdoel en dat is een medaille halen. Als dat dan niet lukt, dan moet je voor het dan hoogst haalbare gaan. Dat is gelukt. Dat hebben die jongens prima gedaan.Ē
Groot BrittanniŽ werd eerder op de dag zevende, ten koste van Amerika. Na het duel van Oranje spelen BraziliŽ en Iran om brons. Regerend wereldkampioen Rusland en OekraÔne verdelen net als vier jaar eerder het goud en zilver.
 
Opstelling Nederland
George van Altena, John Swinkels, Dennis Straatman (46' Peter Kooij), Joey Mense, Daan Dikken, Stephan Lokhoff (57' Lars Conijn), Iljas Visker (59' Jeroen Voogd)
 
Opstelling ArgentiniŽ
Sergio Guitierrez, Rodrigo Luquez, Brian Vivot (48' Marcos Salazar Robert), Claudio Figuera, Fabio Coria, Rodrigo Lugrin (59' Carlos Ferreyra), Matias Fernandez Romano

Wedstrijdstatistieken
9' Iljas Visker 0-1; 12' Iljas Visker 0-2; 18' Iljas Visker 0-3
 
Locatie
Londen, Riverbank Arena / 8.000 toeschouwers
 www.CPvoetbal.nl

Bron: CP Voetbal, zondag 9 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina