naar Marker Nieuws indexpagina

Voor één weekend Formule 1 medewerker

Voor sommige mensen is Formule 1 niet bijzonder of misschien zelfs wel saai. Maar voor vele miljoenen fans wereldwijd is de koningsklasse van de racesport op en top genieten. Thuis voor de buis of op een tribune langs het circuit. Voor mij, Marjolein Prent uit Marken, is Formule 1 meer dan een grote hobby. Na het jarenlang voor de tv te hebben gevolgd, werd het in 2003 tijd om het geweld van dichtbij te beleven. Sindsdien ben ik vrijwel elk jaar naar één of meerdere races geweest en heb ik zelfs een bijbaan als vrijwillige reisbegeleidster bij een reisorganisatie welke gespecialiseerd is in auto- en motorsport. 

Afgelopen weekend
(1 &2 september) was het absolute persoonlijke hoogtepunt. Na het winnen van de 
Social Media contest van Monsterboard kreeg ik de gelegenheid om als Social Media Reporter voor het team van Marussia F1 verslag te doen van de Grand Prix van België in Spa-Franchorchamps. Deze actie was onderdeel van eenpartnership die Monster(board) heeft om wereldwijd talent te werven voor dit team.
 
Op zaterdag 1 september startte het weekend met een onthaal door Georgina Fell, Head of Events van het Marussia F1 team. Na een rondleiding door het motorhome was er voldoende gelegenheid om in de paddock op onderzoek uit te gaan en handtekeningen en foto’s te scoren van diverse (oud) coureurs.

Om 14:00 uur was het kwalificatietijd en mocht ik vanuit de garagebox van het team toekijken hoe het team de 21ste en 23ste positie behaalden en hoe Jenson Button zijn eerste pole position voor het Vodafone McLaren Mercedes team in de wacht sleepte. Na de kwalificatie was het tijd voor een rondleiding door de garagebox. Ewen Honeyman, Partner Services Director voor het Marussia F1 team, nam uitgebreid de tijd om elk aspect van de garage door te nemen en te laten zien met welke materialen en machines er telkens weer van circuit naar circuit gereisd moet worden.

De laatste afspraak van die dag was met Graeme Lowdon, President and Sporting Director voor het Marussia F1 team. Tijdens het interview met hem kreeg ik de gelegenheid om vragen te stellen over het team, hun verwachtingen voor de race, de toekomst van het team, de doelen en de ups and downs die het team heeft meegemaakt. Verder hebben we gesproken over hoe zwaar het werken in de Formule 1 soms kan zijn en dat het erg veel kan vragen van familie thuis. Gelukkig is er altijd nog de F1 familie van het team die elkaar altijd steunt en begrijpt omdat iedereen in hetzelfde raceschuitje zit.

Op zondag stond er een afspraak met Tracy Novak op het programma. Tracy is de PR & Communications Director voor het Marussia F1 Team en is verantwoordelijk voor alle uitgaande communicatie. Dit betekent uiteraard niet alleen hard werken, veel communicatie met de wereldwijde pers en leuke nieuwtjes naar buiten brengen maar ook in moeilijkere tijden iedereen zoveel mogelijk van de juiste informatie voorzien. Verder maken we er op twitter een mini tweetinterview van en nemen we door hoe een normale dag at the office’ ervoor haar uit ziet tijdens een Grand Prix weekend.
Na een fotomoment met Timo en Charles is er weer volop tijd om in de paddock foto’s te maken en tijdens de pitwalk, de pitstraat en alle pre-race actie en voorbereidingen van dichtbij mee te maken. En dan… Is het bijna racetime!!! 

Tegen de tijd dat het 14:00 uur is begint de spanning te stijgen en maakt iedereen in de garagebox zich op voor de race. Na een heftige crash in de eerste bocht zijn de beide Marussia coureurs vol met elkaar en de andere coureurs in gevecht. Bij de eerste pitstop van het team voel je hoeveel spanning en concentratie er bij de pitcrew aanwezig is. Na elke pitstop wordt er voor de crew een overzicht uitgedraaid, waarop staat hoe snel iedereen is geweest tijdens zijn onderdeel van de pitstop. Iedere coureur heeft zijn eigen team van monteurs. Tussen de pitstops door maken de monteurs er binnen hun eigen team en met het team van de andere coureur een spel van wie sneller is geweest. Was linksvoor sneller dan rechtsachter en was de linksvoor van het ene team sneller dan die van het andere team?

Na afloop van de race is het team redelijk tevreden. Beide coureurs aan de finish, een nette 15e en 16e plaats en nog een Caterham en een HRT achter zich. Niet verkeerd en veelbelovend voor de komende races. 
 
Als toetje op de race heb ik nog de podiumceremonie bijgewoond. Al lopend door de pitstraat rijden de net gefinishte Formule 1 auto’s richting podium en parc fermé . Zo gaaf… Ze rijden op enkele centimeters afstand langs me. Aangekomen bij het podium sta ik tussen de monteurs en de familie van de coureurs.

Na het God save the Queen, de champagne en de eerste persmomentjes op het podium gaat iedereen weer terug naar de garageboxen om af te breken en begint voor het team de reis naar Monza. En ik… Ik ga met een lichaam vol adrenaline en geweldige herinneringen terug naar huis. Het Formule 1 team van Marussia heeft mijn hart gestolen. De hartelijkheid, openheid en vriendelijkheid van het hele team waren geweldig. Elk moment en elke minuut heb ik onwijs genoten van deze race en alle belevenissen eromheen. Marussia F1 team, Monster en Monsterboard NL hartstikke bedankt voor de geweldige kans die ik heb gekregen! 
Marjolein was bij WerkenFM om over haar ervaring bij het team van Marussia te vertellen, het fragment kan je hier terugluisteren 
 Alle foto's

Bron: Monsterboard, zondag 9 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina