naar Marker Nieuws indexpagina
FC Twente houdt ternauwernood stand in slotfase
Telstar Vrouwen - FC Twente 0-1

Door Erik den Butter
Twee ploegen die in de eerste helft aan elkaar gewaagd waren, bereikten een logische ruststand van 0-0. Na rust was FC Twente lange tijd de gevaarlijkste ploeg. Maar deze ploeg kwam in de laatste tien minuten een paar keer heel goed weg, maar hield stand en bleef koploper na de 1-0 winst in Velsen-Zuid.
Het 500 man sterke publiek moest in het gezellige Tata Steelstadion tot de 9e minuut wachten voor het de eerste doelpoging in de wedstrijd te zien kreeg. Via een verdedigster schoot Kim Dolstra de bal naast het Enschedese doel. Men moest een kwartier wachten alvorens de koploper een eerste schot op doel liet zien, dit schot ging naast het doel van de thuisclub. Maar een minuutje later al kreeg FC Twente wel een dot van een kans. Een foute kaats van de overigens ijzersterke Lavinia Poku zette Maaike Heuver helemaal vrij, maar helaas voor het team van trainer Arjan Veurink maaide zij volledig over de bal heen om de openingstreffer te kunnen maken. De koploper combineerde in het eerste bedrijf behoedzaam, maar kon niet die combinaties vinden om het de defensie van Telstar echt lastig te maken en zelf stonden ze ook te vaak buitenspel, waardoor er maar heel weinig mogelijkheden om te scoren ontstonden. In de 25e minuut mocht Twente niet klagen toen een bal op de hand in het eigen strafschop-gebied niet tot een penalty voor Telstar leidde.

In de 28e minuut kon een goede aanval alleen onderbroken worden door een overtreding die geel opleverde voor Stefanie van de Gragt. De in eerste instantie in de muur geschoten vrije trap, werd in tweede instantie hoog over het doel geschoten. In de slotfase van de eerste helft drong Telstar stevig aan en leek in de 38e minuut op voorsprong te komen toen topscoorster Lavinia Poku de bal helemaal verkeerd raakte in kansrijke positie, nadat eerst Chavelli Stolk de bal al had gemist na een prima voorzet. Twee minuten later liet Lavinia Poku een scherpe voorzet los, waar keepster Sari van Veenendaal maar net een hand tegen kon krijgen, Dominique Vugts schoot vervolgens de kans over het Enschedese doel. Zeker een moment waar de 1-0 net voor rust had kunnen vallen, maar een 1-0 voorsprong voor de thuisclub was misschien ook wat teveel van het goede geweest.
Na rust twee ongewijzigde ploegen die in het begin veel slordiger speelden dan in de eerste helft. Zo leidde in de 48e minuut gerommel in de verdediging van Telstar bijna tot de openingstreffer, maar Marlous Pieëte profiteerde niet. In de 56e minuut kwam FC Twente heel goed weg, toen een voorzet bijna in eigen doel werd gewerkt. Nu ging de bal rakelings voorlangs het eigen doel. In de 70e minuut werd er gescoord door FC Twente. Een fout van verdedigster Kim Dolstra werd koel afgemaakt door Ellen Jansen, die haar vrije doortocht afrondde door beheerst de hoek op te zoeken. Dit in een fase waarin FC Twente ook het betere van het spel had.

Eén goede kans zou Twente nog krijgen op de 0-2, toen in de 82e minuut de uitstekende Marlous Pieëte randje buitenspel werd weggestuurd, maar een te zwak schot los liet om echt gevaarlijk te worden. Toen brak er een uiterst vermakelijke slotfase aan, gemaakt door Telstar, dat hartstochtelijk op zoek ging naar de gelijkmaker. Een missertje van Sari van Veenendaal werd in de 87e minuut bijna afgestraft door Annelies Tump-Zondag, maar via een verdedigster ging de bal nog net corner. Een minuutje later werd de bal na een corner van de doellijn gekopt door één van de Twentse verdedigsters. Weer een minuut later moest keepster Sari van Veenendaal gestrekt naar de hoek om een inzet van Suzanne Marees uit haar doel te tikken. Een paar minuten al in blessuretijd kreeg Telstar nog een vrije trap een paar meter buiten het strafschopgebied, maar die werd helemaal verprutst door Claudia van den Heiligenberg, die de bal hoog en ver naast het Twentedoel schoot.
FC Twente behaalde een nipte overwinning in Velsen-Zuid, daar waar op grond van de slotfase Telstar misschien wel een puntje had verdiend.