naar Marker Nieuws indexpagina
Bezuinigingen in Waterland krijgen steeds meer vorm
College stelt raad voor om peuterspeelzalen te ontzien
Het college van Waterland heeft de eerder dit jaar afgesproken bezuinigingen uitgewerkt in een conceptbegroting voor 2013. In de begroting zijn een groot aantal ingrijpende maatregelen opgenomen. Deze maatregelen zijn hard nodig om de gemeente Waterland financieel gezond te houden. Opvallend is dat het college voorstelt om de voorgenomen bezuinigingen op peuterspeelzalen af te zwakken. 

Zwaar weer
Aan de voorstellen is een lange voorbereiding vooraf gegaan. Al in maart van dit jaar is uitvoerig met gemeenteraad en inwoners gesproken en zijn veel voorstellen gedaan om inkomsten en uitgaven de komende jaren in balans te houden. Met name door teruglopende inkomsten moet een gat van € 1 miljoen worden overbrugd. 

De voorgestelde bezuinigingen hebben met name betrekking op personeelskosten en subsidies aan grote instellingen. Om de gevolgen in kaart te brengen zijn de afgelopen maanden uitvoerige gesprekken gevoerd met alle betrokkenen. Duidelijk is dat de bezuinigingen zonder meer impact hebben. De gesubsidieerde instellingen zijn straks genoodzaakt forse kostenbesparingen door te voeren en meer eigen inkomsten te genereren. Het college heeft geprobeerd de meest kwetsbare groepen zoveel mogelijk te ontzien. Aan de hand van de gesprekken stelt het college nu voor om minder vergaande bezuinigingen door te voeren op de peuterspeelzalen. 

Wethouder Tjeerd Hoekstra: “Wij zijn ons er van bewust dat de consequenties van onze keuzes groot zijn en veel mensen raken. Wij voelen echter een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om de gemeente Waterland financieel gezond te houden, zodat wij Waterland voor iedereen – ook op langere termijn – leefbaar én betaalbaar houden.”
 
Alle stukken rondom de conceptbegroting 2013 vindt u op onze pagina:
Bestuur en Organisatie/Raadsinformatie
 
 Begroting 2013 in PDF

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 25 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina