naar Marker Nieuws indexpagina
PSV behaald, op basis van de kansen, een verdiende overwinning
PSV/FCE - Telstar Vrouwen 1-0
Door Luc Calleeuw
De 3de thuiswedstrijd van de PSV/FCE wordt, door het feit dat de FC Eindhoven mannen op hetzelfde moment aantreden in het Jan Louwers stadion, gespeeld op Sportpark de Herdgang, het trainingscomplex van PSV. Alles straalt hier roodwit uit, een gezellige locatie, op maat gesneden voor een Bene League Oranje wedstrijd. PSV supporter nummer 1, Jan van de Pas, ook bekend als “Toeterjan” is al eerste aanwezig op de PSV thuishaven om de dames de ganse wedstrijd aan te moedigen, dit verdient zeker respect en een eervolle vermelding. Ten opzichte van de vorige wedstrijd nemen voor PSV Janneke Bijl en Mauri van de Wetering de plaatsen in van Jeslynn Kuijpers en Maran van Erp. De Eindhovenaren spelen voor de gelegenheid in het rode uit tenue.
 
De bezoeksters, spelend in het wit, nemen de aftrap en starten furieus. In de 1ste minuut al een voorzet van de krachtige Lavinia Poku, verlengt door Dominique Vugts in de loop van naamgenote Bruinenberg, even twijfel bij Angela Christ, de poging gaat rakelings naast. Ook de volgende gevaarlijke fase is voor Telstar. Een spelhervatting van Lavinia Poku komt bij Dominique Vugts die te overhaast besluit, haar schot wordt door Janneke Bijl afgeblokt (5 min). Aan de overzijde zet Danielle van de Donk zich door, gaat langs Stefanie van der Gragt, maar wijkt iets te ver naar binnen, gevaar weg (7 min). Op het kwartier weet Marjolijn van den Bighelaar de bal te heroveren, ze bedient Danielle van de Donk, Suzanne Marees kan in laatste instantie in hoekschot verwerken. Even later wordt de score geopend. Mauri van de Wetering verstuurd een diepe bal richting Marjolijn die (foutief) in de sandwich genomen wordt door 2 Telstar verdedigsters. De scheidsrechter fluit niet en laat balvoordeel, bal bij Nadia Coolen, die cool en beheerst afwerkt in de korte hoek, 1-0 (18 min).
 
PSV/FCE heeft het begin offensief van Telstar doorstaan en slaat bij de eerste echte doelkans ijskoud toe. 
Vlak daarna zou de score zelfs verdubbeld kunnen worden, Janneke Bijl verstuurd een bal diep richting Danielle, doelvrouw Melissa van der Wiel miskijkt zich op het ronde ding, Danielle weet niet direct waar het leer is en kan niet alert genoeg reageren om af te ronden (25 min). Op de tegenaanval gaat een poging van Stefanie van der Gragt in het zijnet. Een minuutje later nieuw Telstar gevaar. Angela Christ, onder druk gezet door Suzanne Marees, kan een vrije trap van Lavinia Poku pas in 2e instantie onder controle krijgen. Rond het half uur komt de PSV/FCE doelvrouw goed weg wanneer ze iets te onbesuisd uit komt op een strakke bal richting Lavinia Poku en buiten het strafschopgebied een fout dient te maken. De scheidsrechter fluit een vrije trap, maar houdt een mogelijke kaart op zak.
 
Dan weer PSV. Lange bal van Jette van Vlerken richting Danielle, verdedigster Stefanie van der Gragt schuift uit, Danielle neemt aan en krijgt verrassend de vrije trap mee. De spelhervatting van Manon van den Boogaard eindigt in de muur (34 min). Mauri van de Wetering wordt met geel bedacht voor een professionele fout (35 min). Bij de thuisploeg valt het sterk acteren van Janneke Bijl op, met sober spel brengt ze rust in de verdediging. 
Op een hoekschot van Mauri van de Wetering wordt de bal ontzet in de voeten van Marlou Peeters, haar schot gaat nipt over (39 min). Ook een nieuw poging uit de 2de lijn van dezelfde Marlou mist nipt het kader (43 min). Met de rust in zicht houdt doelvrouw Angela Christ met een prachtige save en een beetje de hulp van de dwarsligger haar netten schoon op een mooi schot van Dominique Bruinenberg. In de toegevoegde tijd verdient Lavinia Poku absoluut een geel karton voor een al te driest in komen op Melissa Evers, ook nu houdt de ref het kaartje op zak. We gaan rusten met een 1-0 stand.
 
PSV voert een dubbele wissel uit in de pauze. Marjolijn van den BIghelaar en de sterk spelende Janneke Bijl zijn in de kleedkamer gebleven, in hun plaats spelen Jeslynn Kuijpers en Maran van Erp. PSV gaat resoluut op zoek naar een hogere marge. Een vrije trap van Manon van de Boogaard gaat voor langs (47 min). Danielle stuurt Nadia Coolen in het straatje, de snellere Claudia van den Heiligenberg kan in laatste instantie tot hoekschot verwerken (54 min). Ook Telstar voert een wissel door, Dominique Vugts maakt plaats voor Annelies Tump-Zondag (57 min). Een krachtiger Telstar probeert het nu vooral met lange ballen, het lichtvoetige PSV/FCE loert op de tegenaanval. Mauri van de Wetering speelt Danielle van de Donk aan, langs haar rechtstreekse opponent, haar bal gaat voor langs (63 min).
 
De bezoeksters voeren een nieuwe wissel door, Kristina Sundov wordt vervangen voor Priscilla de Vos (65 min). Danielle van de Donk gaat iets te fel in een duel, voet vooruit, geel is het verdict (67 min). Met nog twintig minuten te gaan een laatste wissel voor de thuisploeg, Suzanne de Kort komt op het terrein voor de moe gestreden Nadia Coolen. Ook Telstar brengt extra vers bloed, Marjan Brouwer neemt de plaats over van Kelly Zeeman (70 min). Een kwartier voor tijd mist Annelies Tump – Zondag een unieke mogelijkheid om de bordjes in evenwicht te brengen, alleen door, maar haar schot gaat over de lat. Aan de overzijde krijgt Suzanne de Kort, afgezonderd door Manon van den Boogaard, de bal niet voorbij doelvrouw Melissa van der Wiel (77 min). De wedstrijd blijft op een hoog tempo. PSV dringt aan. Jeslynn Kuijpers weet de bal te onderscheppen, legt mooi breed op Mauri, die te zwak besluit op doelvrouw Melissa, dat had de 2-0 moeten zijn (78 min). Tien minuten voor tijd weer de thuisploeg. Suzanne legt af voor Marlou Peeters, haar trap verdwijnt via Chavelli (prachtige voornaam) Stolk in hoekschot.
 
Dan weer Telstar. Opnieuw is het Annelies Tump – Zondag die zich met een persoonlijke actie doorzet, doelvrouw Angela schudt een super save uit haar mouw en houdt de kleine marge op het bord (83 min). Uit een hoekschot voor de bezoeksters breekt PSV/FCE via Marlou Kelleners uit over links. Het nummer 2 schuift in de voeten van de aalvlugge Danielle van de Donk die langs de uitgekomen doelvrouw Melissa van der Wiel geraakt, maar wordt aangetikt. Rood voor de keepster, vrije trap voor de thuisploeg. De free kick van Manon van de Boogaard eindigt in de handen van Stefanie van der Gragt die als veldspeelster de plaats in doel noodgedwongen heeft ingenomen (86 min).
 
PSV/FCE verzuimt om het af te maken. Twee minuten voor het einde van de officiële speeltijd is het Jeslynn Kuijpers die in de diepte wordt gestuurd, langs het Telstar sluitstuk, maar de nummer 11 duwt de bal tegen de paal in plaats van in het leegstaande doel. Een laatste stuiptrekking van Telstar in de toegevoegde tijd, Maran van Erp kan de poging van Lavinia Poku over de achterlijn werken, de hoekschot brengt niets (92 min). Het laatste wapenfeit is voor PSV/FCE. De bedrijvige Danielle van de Donk bedient, Jeslynn Kuijpers, breed op Marlou Peeters, die te lang twijfelt om af te drukken (94 min), de wedstrijd eindigt op 1-0.
 
Op basis van het aantal doelkansen een verdiende overwinning, in het spel zijn beide teams elkaars evenknie.
 

Bron: VrouwenVoetbalNederland, zaterdag 29 september 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina