naar Marker Nieuws indexpagina
Waterland wil garantstelling aan corporaties beperken
 
Het college van de gemeente Waterland wil de financiële risico’s die de gemeente loopt bij de garantstelling aan woningbouwcorporaties op korte termijn gaan beperken. Nu staat de gemeente nog via een ingewikkelde constructie garant voor alle woningbouwcorporaties in Nederland.
Daarom is het college van plan om andere afspraken te maken met de Stichting Waarborgfonds Sociale Woning (WSW).
 
Huidige verplichtingen
 Op dit moment heeft gemeente Waterland een zogenoemde ‘ongelimiteerde achtervangovereenkomst’ met de WSW. Dit betekent dat de gemeente borg staat voor woningcorporaties die voor hun volkshuisvestingsprojecten geld lenen. Zij komen op die manier goedkoper aan geld, wat natuurlijk positief uitpakt voor de kosten van sociale woningen. Wanneer een woningcorporatie echter failliet gaat of de om andere redenen niet aan de financiële verplichtingen kan voldoen draaien de deelnemende gemeenten uiteindelijk voor 25% op voor de schuld. Deze verplichting beperkt zich niet tot corporaties die actief zijn binnen de gemeentegrenzen. Bij faillissement van een corporatie buiten de gemeentegrens wordt 25% van de schuldlast verdeeld over de overige gemeenten. En zo loopt gemeente Waterland dus ook risico bij faillissementen buiten onze regio.
 
Sociale woningbouw blijft mogelijk
 Wethouder Patrick Kools vindt het in deze tijd niet meer verantwoord om onbeperkt garant te staan: “Iedereen kan failliet, ook woningbouwcorporaties. Je moet er niet aan denken dat als bijvoorbeeld Vestia failliet zou gaan, dit ook op een gemeente als Waterland wordt verhaald. We willen best een handje helpen door garant te staan, maar dan willen we wel weten wanneer en met wie we zaken doen. Het is echt niet de bedoeling om de financiering van toekomstige woningbouwprojecten onmogelijk te maken. We willen alleen onze risico’s beperken”.
 
Waterland is nu aan het kijken hoe het een beperkte achtervang kunnen  organiseren. Het is de bedoeling om voor 1 januari 2013 verschillende opties aan de gemeenteraad voor te leggen. De woningbouwcorporaties zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het voornemen van het college.
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 5 oktober 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina