naar Marker Nieuws indexpagina
Missen van kansen wordt Telstar vrouwen niet fataal tegen Heerenveen
Telstar Vrouwen - Heerenveen 2-1

Door Jeroen Olthof
Vooraf gold voor het duel in Velsen tussen Telstar en Heerenveen dat beide ploegen moesten winnen om nog aansluiting te houden met de ploegen in de top 4 van de BeNeLeague Orange. Telstar bleek de betere ploeg maar miste legio kansen, waardoor het Heerenveen in de wedstrijd hield. Uiteindelijk trok de thuisploeg de verdiende zege over de streep: 2-1.
Bij de thuisploeg debuteerde keepster Mairav Shamir in de basis. De Israëlische international werd op de laatste dag van de transferperiode vastgelegd en nu door trainer Toon Beijer voor het eerst onder de lat gezet in de competitie. Ze kreeg in de beginfase niet al teveel te doen omdat Telstar goed aan het duel begon. Al na 5 minuten deponeerde Dominique Vugts de bal in het doel na een voorzet vanaf rechts van Annelies Tump-Zondag.

Drie minuten later was het al bijna 2-0 na een corner van Kristina Sundov. De Heerenveen-defensie kon de bal na een scrimmage echter wegwerken. Daarna lieten de Friezinnen zich voor het eerst bij het doel van de thuisploeg zien. Wendy Mulder schoot een vrije trap rakelings naast.
De beste kansen bleven echter voor Telstar. Tump-Zondag en Vugts kregen in het eerste kwartier niet te missen kansen om de voorsprong uit te bouwen, echter wisten ze deze niet te verzilveren.
Hierna kreeg Heerenveen meer grip op het spel van de thuisploeg en begon een fase waarin beide ploegen het speelveld bij balverlies heel klein maakten. Daardoor ontstonden er kleine ruimtes waar beide kanten moeite mee hadden. Veel slordigheden en het veelal gebruiken van de lange bal was het gevolg.  Telstar bleef de meest gevaarlijke ploeg en wist na een half uur weer een keer in de buurt van keepster Roxanne van den Berg te komen. Lois Oudemast werd via een fraaie combinatie alleen voor het doel gezet maar wist Van den Berg niet te verschalken.

Dat lukte enkele minuten later weer niet toen Oudemast door een lange bal van Stefanie van der Gragt in een zelfde situatie kwam. De rebound werd daarna ook nog eens overgeschoten door Tump-Zondag.
Heerenveen mocht daarna Van den Berg dankbaar zijn dat het haar ploeg wederom voor een grotere achterstand behoedde. Ze redde fraai op een inzet van Sundov na een voorzet vanaf links van de opgekomen Claudia van den Heiligenberg.
De rust haalde de Friese formatie van trainer Jessica Torny verder zonder kleerscheuren, al zag het wel Marieke de Boer nog uitvallen. Zij kwam na rust niet meer terug.
Telstar ging na de thee verder waar het voor rust gebleven was; met het missen van kansen. Al één minuut na de aftrap pegelde Vugts een bal rakeling naast. Heerenveen probeerde wel iets offensiever voor de dag te komen, maar had daar moeite mee. Het gokte toch vooral op die ene uitval die in een wedstrijd altijd een keer komt. Mulder stond kort na rust tweemaal kansrijk opgesteld, echter wisten haar ploeggenoten haar niet te bereiken.

Een kwartier na rust was het de thuisploeg die toch tot scoren wist te komen. Vanuit een corner genomen door Dominique Bruinenberg werd Tump-Zondag op de rand zestien meter aangespeeld. Zij krulde de bal richting tweede paal waar deze nog leek te worden beroerd door de inlopende Kim Dolstra. Bij navraag achteraf bleek echter dat de bal van Tump-Zondag in één keer in het doel was gezeild: 2-0.
De wedstrijd leek daarmee gelopen. Dat liep echter toch anders toen Mulder zich in de 68e minuut achter de bal zette. Haar vrije trap belandde op het hoofd van Yvonne Ploeg die de bal met een boog over Shamir kopte en Heerenveen uit het niets terug in de wedstrijd bracht.
In de laatste 20 minuten was het Heerenveen dat geloofde in een stuntje en Telstar zo af en toe nog in verlegenheid bracht. De ploeg werkte hard, speelde opportunistisch en zocht telkens spits Mulder. Tot echt grote kansen kwamen de Friezinnen echter niet, daarvoor speelde de Telstar-defensie te solide. Omdat ook Telstar nauwelijks meer iets wist te creëren bleef het bij de 2-1 stand.

Bron: VrouwenVoetbalNederland, zaterdag 6 oktober 2012