naar Marker Nieuws indexpagina

Surfski Holland Race rondje Marken

 

Op zondag 7 oktober 2012 werd onder zeer goede weersomstandigheden, het jaarlijkse Rondje Marken in een surfski gevaren.Rondje Marken is een race over 25 km van Amsterdam naar Volendam of Monnickendam om het ‘Paard van Marken’ heen, zoals de mooie witte vuurtoren op het voormalig schiereiland heet.
 
Onder zeer goede weersomstandigheden, zonnetje en later wat meer wind, windkracht 3 tot 4 werd het jaarlijkse Rondje Marken in een surfski gevaren. Een surfski is een kano aanvankelijk ontwikkeld voor strandwachten om snel bij drenkelingen in de branding te komen en hen te redden. 
Rondje Marken is een race over 25 km van Amsterdam naar Volendam of Monnickendam om het ‘Paard van Marken’ heen, zoals de mooie witte vuurtoren op het voormalig schiereiland heet.
Gelet op de wind (altijd wind mee om optimaal gebruik van de golven te kunnen maken) werd dit keer van Volendam om Marken heen gevaren richting Amsterdam. De finish was op het mooie strand(je) Blijburg op IJburg met een prachtig uitzicht op o.a. het eilandje Pampus.

Zesendertig deelnemers uit Duitsland, België en Nederland vertrokken rond 12.00 uur vanaf het strand bij de Marinahaven in Volendam. Direct voltrok zich een scheiding tussen de snelle vaarders en de meer recreatieve vaarders. Aanvankelijk was het bijna windstil maar gedurende de bijna twee uur durende race stak er een wind op met windkracht 3 tot 4. Voor sommige vaarders was dit heerlijk, zij maakten voor zover dat kon gebruik van de golven, waardoor zij sneller gingen. Sommige vaarders hadden echter moeite met de behoorlijke golven die een beetje van de zijkant kwamen.
De veteraan Michael Dobler uit Duitsland wist met een tijd van 01:43:58,1 de snelste tijd neer te zetten en won hiermee de veteranenwedstrijd. Tweede bij de veteranen werd de Belg Erik Verduyckt met een tijd van 01:49:48,3. Derde bij de veteranen werd de Nederlander Emiel Beukenkamp in een tijd van 01:51:58,1. Uitstekende prestatie van de vijftiger Rick Daman van de Zwetplassers uit Wormer. Hij werd bij de veteranen vierde in een tijd van 01:52:25,0.
De Belg Vincent Naert wist met een tijd van 01:49:43,7 de race te winnen bij de Senioren. Tweede bij de senioren werd Paul Rosenquist in een tijd van 01:51:01,7 en derde werd Julius Zwitselaar met een tijd van 01:55:32,4.
 
De Belg Niels Verduyckt (zoon van) wist de race bij de junioren op zijn naam te brengen met een tijd van 02:15:57,5. 

 

Bron: Surfski-Holland, maandag 8 oktober 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina