naar Marker Nieuws indexpagina

Verslag Marker Darts Classic

Dorpshuis ‘t Trefpunt heeft zaterdag 6 oktober 2012, in samenwerking met dartsvereniging The Flying Bears, voor de eerste keer een darttoernooi georganiseerd: de Marker Darts Classic. Er was maar liefst een prijzenpot van € 1.000,- te verdelen onder de deelnemers met prijzen voor plek 1 t/m 4, de hoogste finish, de meeste 180’s en een 9-darter.

Er werd gespeeld op 10 banen: 9 in de grote zaal en 1 heuse podiumbaan. Vooral de podiumbaan trok de aandacht. Op een groot scherm werd het dartbord van deze baan geprojecteerd zodat alle aanwezigen in de zaal de wedstrijden op het podium goed konden volgen. Op een 2e scherm was het wedstrijdschema zichtbaar.

Bij sluiting van inschrijven stonden 55 namen op papier: 32 Markers (waarvan 5 dames) en 23 niet-Markers uit alle windstreken: Volendam, Oirschot, Amsterdam, Nijkerk, Putten en zelfs uit Leeuwarden.

De eerste ronde was een poulefase met 13 poules van 4 en 1 poule van 3 deelnemers. In de poules werd 501 best of 3 gespeeld. De nummers 1 en 2 van de poule gingen door naar de knock-out fase. De nummers 3 moesten, tot groot vermaak van het aanwezige publiek, “bullen” voor de laatste knock-out plaatsen. Uiteindelijk bleven 32 darters over.

In de knock-out fase werd 501 best of 5 gespeeld (laatste 32 en laatste 16). Opvallend was dat in deze fase van het toernooi veel Markers het onderspit moesten delven. Van de 13 Markers bij de laatste 32 gingen er slechts 4 door naar de laatste 16: Jasper Schipper, Richard de Weijze, Vincent Zeeman en Dominique de Groot. Deze 4 vonden bij de laatste 16 hun Waterloo.

Opvallende partij bij de laatste 16 was die tussen Erwin Renkema en Niels Stuiver. Na een spannende wedstrijd won Erwin met 3-2 en ging door naar de kwartfinale. Een andere noemenswaardige partij was die op de podiumbaan tussen Robin Mau Asam (voormalig winnaar Marker Open, red.) en Joop van Baalen. Beide spelers deden niet voor elkaar onder en haalden alles uit de kast om voor de overwinning te gaan. Joop gooide daarbij zelfs een 170 finish! Uiteindelijk bleek Joop de sterkste en ging hij naar de laatste 8.

Bij de laatste 8 (best of 7) waren dus geen Markers meer maar dat mocht de pret niet drukken. Als publiek vermaakte de Marker bevolking zich uitstekend doordat de heren darters vanaf de kwartfinales dartsport van hoog niveau lieten zien. Joop van Baalen kon zijn flow van de partij tegen Robin niet vasthouden en ging met 4-1 onderuit tegen Iwan Terschegget en Erwin Renkema verloor met 4-0 van Davy Verkooijen. Andere halve finalisten waren Wytse Gerbenzon, die met 4-0 won van Dave Meijer, en Frans Harmsen, die met 4-2 won van Dirk Veldhuis.

De halve finales (best of 7) werden beide op de podiumbaan gespeeld. Wytse nam het op tegen Iwan. Ondanks alle hartstochtelijke aanmoedigingen die Wytse kreeg was hij niet opgewassen tegen de koelbloedigheid van Iwan. Met solide punten en sterke finishes trok Iwan de partij naar zich toe en kon Wytse alleen maar toekijken hoe zijn tegenstander zich finalist van de Marker Darts Classic mocht noemen. De andere halve finale, tussen Frans en Davy, was bloedstollend. Er stond niet alleen een finaleplaats op het spel maar beide spelers hadden ook nog uitzicht op de meeste 180’s. Een deel van het publiek was duidelijk op de hand van Frans die hier met de nodige show mooi op inspeelde. Davy vocht voor wat hij waard was. Bij een 3-3 stand bereikte de partij z’n climax. Davy was uiteindelijk de gelukkigste en kon zich na zijn overwinning richten op de finale partij.

Na de strijd om de 3e plaats (4-1 winst voor Frans) kon het publiek zich gaan opmaken voor de finale. Onder begeleiding van 2 mooie dames, met zelf gekozen opkomstmuziek door de zaal knallend, werden de finalisten aangekondigd. Vol adrenaline begonnen zij aan de finale (best of 11). Beide heren lieten zien waarom ze in de finale stonden. Het publiek werd getrakteerd op een fantastische partij. De koelbloedigheid die Iwan het hele toernooi al had laten zien bleek ook in de finale de doorslag te geven. Met “proper darts” trok hij de partij met een 6-3 overwinning naar zich toe en mocht hij zich de winnaar noemen van de eerste Marker Darts Classic!

Terugkijkend op dit toernooi kan geconcludeerd worden dat de eerste editie van de Marker Darts Classic een succes is geweest. Prima locatie, de baanopstelling was top en met name de podiumbaan zag er erg professioneel uit. Daarbij is 55 deelnemers voor een eerste editie een behoorlijk aantal. Gezien de positieve reacties van de deelnemers zullen zij een volgende keer zeker terug komen.

In willekeurige volgorde gaat het dankwoord uit naar Dorpshuis ’t Trefpunt, Dartsvereniging The Flying Bears, Kapsalon Nero, de vrijwilligers achter de bar, de vrijwilligers achter de wedstrijdtafel, alle vrijwillige schrijvers, Andre Peereboom en iedereen die zich op wat voor manier dan ook heeft ingezet voor dit evenement.