Telstar vrouwen dompellen AJAX in rouw

Ajax - Telstar Vrouwen 2-3
 Link naar samenvatting op RTV-NH
Door Niels Root
De vrouwen van Ajax hebben in eigen huis tegen Telstar een verrassende en spectaculaire nederlaag opgelopen. Twee minuten voor tijd leken de Amsterdammers de wedstrijd nog in de pocket te hebben, maar de gasten uit Velzen dachten daar anders over en gingen er via Suzanne Marees en Priscilla de Vos alsnog met de winst vandoor.
De wedstrijd kwam maar moeilijk op gang. Door de regenval was het veld glad en moeilijk bespeelbaar geworden en dat resulteerde in veel wegschietende ballen en wegglijdende speelsters. Het publiek, dat ondanks het weer, de interland van Oranje tegen Andorro én de uitzending rondom Willem Holleder opnieuw massaal naar De Toekomst was getrokken, moest nog even geduld hebben.
Het eerste moment van opwinding kwam in de 19e minuut toen Telstar aanvalster Kristina Sundov de gele kaart kreeg wegens natrappen op verdedigster Liza van der Most. Het bleek een opwarmertje voor de toeschouwers, die zeven minuten later echt konden juichen. Babiche Roof krulde de vrije trap, die was toegekend wegens een ongelukkige handsbal van Claudia van den Heiligenberg, in één keer prachtig over de muur heen en langs keepster Mairav Shamir. En daarmee was ook de ruststand bereikt.

In de tweede helft hadden beide ploegen duidelijk meer grip op het veld en er onstond een boeiend gevecht dat zich vooral op het middenveld afspeelde. Het was Ajax dat het eerst gevaarlijk werd. De bal belandde via een knap opgezette aanval via Daphne Koster en Desiree van Lunteren bij Linda Bakker die op de rechtervleugel direct voorzette op Babiche Roof. Roof kreeg de bal ditmaal echter niet langs Shamir, maar de thuisploeg leek een waarschuwing af te geven.
Leek, want het was Telstar dat langzaam maar zeker het initiatief weer overnam en in de 66e minuut zelfs op gelijke hoogte kwam. Het was invalster Lavinia Poku die haar goede spel met een treffer beloond zag worden. De aanvalster die voor constante dreiging zorgde, reageerde attent door de bal via de rebound alsnog in te tikken nadat keepster Laura du Ry in eerste instantie redding had gebracht op de inzet van Loïs Oudemast.
Ajax liet het er niet bij zitten. Trainer Ed Engelkes wisselde doelpuntmaakster Babiche Roof voor Sabine Becx om zo de slag om het middenveld te winnen en de wedstrijd in Amsterdams voordeel te laten kantelen. En met resultaat, want in de 73e minuut maakte Mandy Versteegt de 2-1 nadat ze via een uitgekiende pass van Liza van der Most vrij voor keepster Shamir was gezet.

Terwijl de klok richting de 90 minuten liep en Ajax de winst naar veilige haven leek te slepen, zorgde Telstar voor een slotfase die zijn weerga niet kende. Eerst was het Suzanne Marees die de gelijkmaker binnenschoot, nadat Du Ry de bal ditmaal uit een vrije trap van Dominique Bruinenberg opnieuw van het lichaam liet springen. En voordat de Amsterdammers door hadden wat er was gebeurd, lag ook de 2-3 in het net. In de laatste minuut schoot Priscilla de Vos de bal tegen de paal, maar via een perfecte carambole ging die via de hakken van Du Ry alsnog over de doellijn.
In alle hectiek van de laatste minuten pakte Telstar aanvalster Dominique Vugts ook nog haar tweede gele kaart en moest dus met rood vertrekken. Maar dat kon de pret aan de kant van “de witte leeuwinnen”, die vandaag in het zwart-goud speelden, niet meer drukken.

Bron: VrouwenVoetbalNederland, zaterdag 13 oktober 2012