naar Marker Nieuws indexpagina

Kledingactie 'Mensen in Nood'

 
Nog even een herinnering aan de kledingactie voor Mensen in Nood op  zaterdag 27  oktober a.s.
Zoals gewoonlijk kunt u vanaf 10.00 uur tot ongeveer 11.30 uur een vrijwillig(st)er aan de deur verwachten om de spullen op te halen.
Wilt u dozen en plastic zakken   goed sluiten    en   schoeisel met de veters  of een touwtje aan elkaar vastknopen  i.v.m. bijeen blijven?
Wanneer er om  11.45 uur  nog steeds niemand bij u langs is geweest, bent u per abuis overgeslagen.
Wilt u in dat geval zo snel mogelijk nr. 06 50 46 59 14 bellen of zelf de spullen even naar de vrachtwagen op het parkeerterrein  brengen?   De vrachtwagen rijdt nl. om  12.00 uur weg naar Den Bosch.
BELANGRIJK   voor mensen die ons willen helpen met ophalen van alle spullen :
dit  keer  verzamelen  we  en  drinken  koffie  in  De Rietlandenschool  (de ingang tegenover het Medisch Centrum)!!!!!!!
Behalve de  mensen die al jaren heel trouw helpen,   is ook nieuwe hulp van harte welkom!! 
Vooral mensen die langs de deuren spullen willen ophalen zouden we er graag nog bij hebben.
Het kost u maar een uurtje,  omdat de klus meestal in die tijd is geklaard,   en voor de chauffeurs is het heel fijn als ze voldoende meelopers hebben om alles op te halen langs de deuren. 
Zoals al eerder aangekondigd telt voor jongeren uit het voortgezet onderwijs  het meehelpen met de kledingaktie  ook als uren voor maatschappelijke stage.  In overleg met ons worden die uren dan afgetekend.  Wil je daarover meer weten,   dan kun je even bellen met tel. 601582 of mailen naar <eefvisser@hetnet.nl>
We hopen dat er weer veel mensen voor een uurtje de handen even uit de mouwen willen steken.
Bovendien is het nog gezellig ook, want voor en na de ophaalaktie staan de koffie en koek klaar. 
Dit keer dus eenmalig in De Rietlandenschool.
Behalve voor noodhulp gebruikt Mensen in Nood de kledingaktie ook om projekten te financieren.  Met de opbrengst van 16 zakken kleding kan men bijvoorbeeld al één kind een jaar lang huisvesten, kleding, voeding, medische zorg en onderwijs aanbieden.
Afgelopen jaren is er veel aandacht voor landen als Kenia, waar periodes van droogte tegenwoordig  steeds vaker voorkomen door de klimaatverandering.  Diverse activiteiten worden daar in verschillende stadia van droogte uitgevoerd om mensen beter bestand te laten zijn tegen die droogte. Zo worden mensen getraind in het verbouwen van andere gewassen die beter bestand zijn tegen de droogte. Ook zorgt Mensen in Nood   (tegenwoordig: Sams Kledingaktie van Cordaid ) samen met nomaden voor nieuwe waterputten. Daardoor wordt het water dichter bij de huishoudens gebracht en zijn ze zeker van water, ook in droge perioden. Als de droogte zich aankondigt, nemen de mensen al ruim van tevoren voorzorgsmaatregelen,  bijvoorbeeld door de aanleg van wateropslagplaatsen. Op het toppunt van droogte,   als er niet genoeg water is voor mens en dier,   wordt een deel van het vee geslacht. Zo brengt het nog geld op en blijft er voor de overblijvers voldoende water beschikbaar.
Mensen in Nood (Cordaid ) richt zich dus op een preventieve aanpak in gebieden die door droogte worden bedreigd.  Samen met de getroffen nomaden wordt er samengewerkt aan ‘droogte cyclus management’,  zoals dat in vakjargon  heet.   Als mensen minder kwetsbaar zijn, als zij voor hun levensonderhoud minder afhankelijk zijn van het klimaat, bijvoorbeeld doordat ze andere inkomsten- of waterreserves hebben, dan kunnen ze de droge periodes beter doorstaan.  En daardoor hoeft  droogte niet meer altijd tot een ramp te leiden.
Graag tot  27 oktober a.s.
                                                                                                     Nelie Springer-Zeeman
                                                                                                     Eef Visser
 
 
Ondanks dat de ergste hongersnood en de droogte van 2011 voorbij is, is het noodzakelijk om de lokale bevolking te blijven steunen. De komende drie jaar zet Sam´s zich in voor de droogte in de Hoorn van Afrika. Jaarlijks streven zij ernaar om € 175.000 te doneren aan deze projecten van Cordaid Mensen in Nood.
 
Voor meer informatie over dit project en Sam’s Kledingactie, kunt u kijken op www.samskledingactie.nl
 

Bron: Eef Visser, dinsdag 23 oktober 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina