naar Marker Nieuws indexpagina

Ajax vrouwen winnen uit bij Telstar

Link naar de samenvatting op RTV-NH
Telstar Vrouwen - Ajax 1-2
Het belangrijke duel in de vrouwen eredivisie tussen Telstar VVNH en Ajax is door de Amsterdamse ploeg gewonnen. In Velsen-Zuid werd het 1-2.

De thuisploeg keek al na elf minuten tegen een 0-2 achterstand aan. Linda Bakker opende in de 10e minuut de score en een minuut later maakte Desiree van Lunteren er 0-2 van.

De 1-2 van Telstar mocht niet meer baten voor de ploeg uit Velsen. Door het resultaat wisselen de ploegen stuivertje op de ranglijst. Ajax staat nu op de vierde plek met zestien punten uit elf duels en Telstar heeft veertien punten uit evenveel wedstrijden.

Telstar heeft zichzelf de das omgedaan
Door Sandra Awondatu
“We hebben het nu niet meer in eigen hand”, was de conclusie van Toon Beijer na afloop van de verloren wedstrijd tegen naaste concurrent Ajax.
De Telstar coach sloeg met die opmerking de spijker op z’n kop. Met nog 3 wedstrijden te gaan, is Telstar afhankelijk van de dadendrang van anderen wil het zich kwalificeren voor een plek in BeNe League A-competitie. En zelf zal het geen enkele punt meer mogen morsen. In de conclusie die Beijer trok klonk weliswaar geen overgave, maar het is duidelijk dat het 2 – 1 verlies die heeft gesneden in geloof op een goed einde.

Omwentelingen bij Telstar pakte ander uit
Slechts een totaal van vijftien minuten duurde de hoop op een beter resultaat dan het het uiteindelijke 2 – 1 verlies. Welgeteld gedurende de eerste 10 minuten van de eerste helft en 5 minuten aan het einde van de tweede helft.
In die periodes had Telstar de Amsterdammers pijn, heel veel pijn kunnen doen.
De thuisploeg verraste een ieder met de beginopstelling. Met Dyanne Bito (langdurig geblesseerd geweest, red.) op haar vertrouwde rechterkant en Claudia van den Heiligenberg als linkerspits toonde Telstar aan dat het geen halve maatregelen heeft genomen om de wedstrijd te winnen. Opportunisme ten top.
“Met deze 2 mensen op hun vertrouwde posities en met een Dominique Vugts in de spits, wilde ik de achterhoede van Ajax snel en goed pijn doen”, verklaarde Beijer de omwentelingen in zijn elftal.

Ajax op rozen binnen 3 minuten
Dat lef tonen niet genoeg is om een topwedstrijd te winnen, bewees zijn ploeg. Want gedurende die eerste 10 minuten kon Ajax het ergste verwachten. Telstar spurtte de startblikken uit en drong Ajax tegen de eigen 16 terug. Maar in de minuten daarna waren de kansen voor Telstar  op een gemakkelijke overwinning finaal verkeken.
Terwijl alle aandacht op de aanval was gericht, verzaakte Telstar de verdediging goed neer te zetten.
In de 11e minuut werd Susanne Marees voorbij gelopen door Linda Bakker die eenmaal in de “16” geen moeite had om de voorsprong voor haar ploeg op het scorebord te noteren.
Nog niet wakker geschud door die speldenprik, draafde de 11 van Beijer voort en incasseerde 2 minuten daarna het tweede tegendoelpunt. Ditmaal was het Desiree van Lunteren die het hart van de verdediging doorboorde en keepster Mairav Shamir passeerde.
Het moet gezegd; Telstar heeft gedurende gehele wedstrijd getoond niet te willen opgeven. Draafde alsmaar voort en dat is nou net niet de juiste strategie gebleken om Ajax in verlegenheid te brengen. De wil van Telstar heeft verloren van het gogme van Ajax. De Amsterdammers loerden op de counter en deelde met die speelwijze, de nodige klappen uit.
“Een ontsnapping op het nippertje”, glunderde manager Henk Heijt, “maar gewoon genoeg voor de 3 punten”. En daarmee slaat Heijt de spijker op z’n kop.

Staart wedstrijd spannend
Gedurende de tweede helft hielden beide ploegen vast aan het scenario als voor de rust. Ajax die sporadisch over de middenlijn kwam en Telstar die joeg op een tegendoelpunt zonder echt heel gevaarlijk te worden.
De vlam sloeg wel in de pan nadat de thuisploeg in de 82-ste minuut wel doel trof. Marjan Brouwer loste een van de sporadische schoten op doel af en verdiende naast de aansluiting daarmee ook de jubel van thuisaanhang over.

Hectische momenten traden daarna aan.
Ajax speelster Desiree van Lunteren verprutste nog een penalty en Telstar joeg tegen beter in de gelijkmaker na.
“Er waren vandaag teveel speelsters in mijn team die beneden hun niveau hebben gespeeld en dat is bijzonder jammer. In dit soort wedstrijden moet je er gewoon staan”, besloot Telstar coach Beijer zijn evaluatie.