naar Marker Nieuws indexpagina

Nieuwe prijzen en abonnementen Openbaar Vervoer 2013

 
Het dagelijks bestuur van de Stadregio Amsterdam heeft op 6 december de tarieven voor het openbaar vervoer voor 2013 vastgesteld. De prijzen stijgen volgend jaar gemiddeld met 3,8%. Voor sommige kaartsoorten ligt dat iets hoger, voor andere lager.
 
Het tarief voor saldoreizen (reizen met de OV-chipkaart) bestaat uit een basistarief en een kilometertarief. De kilometertarieven in de streekconcessies stijgen dit jaar iets meer dan die in Amsterdam. Vorig jaar was dat andersom, toen zijn de tarieven in de streekconcessies minder verhoogd dan in Amsterdam.
 
Per 1 januari 2013 komt er een nieuw regionaal abonnement, het Randstad Noord Zoneabonnement. Dit nieuwe ‘regioabonnement' vervangt de huidige landelijke sterabonnementen die per 31 december 2012 worden afgeschaft. Het Randstad Noord Zoneabonnement is geldig bij alle vervoerders in de stadsregio Amsterdam (GVB, Connexxion en EBS).
 
Vorig jaar zijn de prijzen van de abonnementen minder verhoogd dan die van saldoreizen. Ten opzichte van de huidige situatie stijgen abonnementen in Amsterdam voor 2013 gemiddeld 7,4% in prijs. Ten opzichte van de huidige situatie stijgen abonnementen in het streekvervoer gemiddeld 4,9% in prijs.
In de loop van 2013 komt er speciaal voor toeristen een dagkaart die bij alle vervoerders in stadsregio Amsterdam geldig is.
 
Concessie Amsterdam
Het basistarief wordt verhoogd van € 0,83 naar € 0,86. Het kilometertarief in Amsterdam wordt 14,5 cent per kilometer (was 14,2 cent). De dagkaarten blijven in prijs gelijk en de uurskaart wordt een dubbeltje duurder (€ 2,80, was € 2,70).
 
Concessie Waterland
Het basistarief wordt verhoogd van € 0,83 naar € 0,86. Het kilometertarief in Waterland wordt 13,4 cent per kilometer (was 12,6 cent). Losse ritkaartjes en de Waterland Dagkaarten en het kinderkaartje blijven in prijs gelijk.
 
De aparte toeslagabonnementen in de Bizz-liner worden afgeschaft. Dit betekent dat reizigers met een sterabonnement of met het nieuwe Randstad Noord Zone abonnement zonder bijbetaling gebruik kunnen maken van deze snelle busverbindingen.
 
Concessie Amstelland Meerlanden
Het basistarief wordt verhoogd van € 0,83 naar € 0,86. Het kilometertarief in Amstelland Meerlanden wordt 13,4 cent per kilometer (was 12,6 cent). Losse ritkaartjes blijven in prijs gelijk.
 
Speciaal voor Amstelland-Meerlanden komt er een nieuw goedkoop abonnement: voor € 99,- per maand vrij reizen in het hele concessiegebied. Dat is 10% goedkoper dan het huidige 3-sterabonnement dat veel reizigers gebruiken.
 
Concessie Zaanstreek
Het basistarief wordt verhoogd van € 0,83 naar € 0,86. Het kilometertarief in de Zaanstreek wordt 13,4 cent per kilometer (was 12,6 cent).
 
De losse ritkaarten en de voordelige 10-rittenkaart blijven in prijs gelijk: dus nog steeds 10 ritten voor € 16, oftewel € 1,60 per rit. Deze 10-rittenkaart is overigens geen papieren kaartje, maar kan gewoon op de OV-chipkaart worden gezet. Dat kan bij de bekende gele automaten bij de Primera's en dergelijke maar ook bij het Connexxion-loket op het station in Zaandam.

(gepubliceerd op woensdag 5 december 2012)

 

Bron: Stadsregio Amsterdam, maandag 10 december 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina