Twente 'kampioen' BeNe League Orange
FC Twente - Telstar Vrouwen 1-0
Door Stefan Keijzers
In de Grolschveste troffen FC Twente en Telstar elkaar bij een temperatuurtje van -2 graden. Mede hierdoor niet veel publiek aanwezig in Enschede, zo rond de 100 toeschouwers.
De wedstrijd begon met een minuut stilte, we weten inmiddels allemaal wel waarom.
De eerste aanval is direct van Telstar, Claudia van den Heiligenberg komt op aan de linkerkant maar haar voorzet wordt voorlangs gekopt door Dominique Vugts.
Direct hierop volgde het antwoord van Twente dat een schot van Maayke Heuver op de paal zag belanden, en dit alles na 1 minuut en 14 seconden voetbal.
Dat belooft dus wat.
In de 2e minuut alweer direct een kans voor de thuisploeg, een vrije bal van Sherida Spitse wordt knap gered door keepster Shamir van Telstar die de bal naast tikt.

Beide ploegen beginnen sterk aan de wedstrijd waarin Telstar laat zien dat het niet bang is voor de koploper en ook durft te voetballen. Af en toe zijn er wel kansjes en schoten over en weer op doel, maar de beide keepsters hebben hier niet echt moeite mee.
Toch wordt de druk van FC Twente wel groter maar echt doordrukken lukt nog niet.
Telstar maakt het zich hierdoor ook soms zelf moeilijk door slechte spelhervattingen.

In de 26e minuut gaat dan Heuver erg gemakkelijk naar de grond. De vrije bal is net buiten de 16 meter. Spitse schiet deze laag over de grond maar in de handen van keepster Shamir.
Tien minuten later een kans voor Ellen Jansen, waarbij iedereen aan buitenspel denkt.
Gelukkig voor Telstar is Shamir alert en voorkomt de 1-0.
Het is soms achterin bij Telstar alle hens aan dek, maar steeds komen ze goed weg, ondanks slordig uitverdedigen. Maar toch staan er daar wel een paar bikkels achterin waar je niet zomaar voorbij komt. En die muur werd geleidelijk aan in de wedstrijd sterker en sterker.
Echt gevaarlijk worden beiden ploegen de 1e helft niet meer. Op een kans van Jansen na in de 45e minuut, maar wederom schiet ze recht op de keepster af.
In de 2e helft begint Telstar sterk.
In de 51e minuut een goeie kans voor de Kroatische spits Kristina Sundov, maar die schiet over. FC Twente neemt het heft weer een beetje over met wat speldenprikjes, maar Telstar blijft simpel overeind.
De eindpass blijft echter slecht bij de Tukkers, waardoor het 0-0 blijft.
Met nog een half uur op de klok een kopkans voor Courtney Goodson van Twente, maar uit een hoekschop kopt ze nipt over. Twente blijft zich vastlopen op de stugge defensie van Telstar.
De 2e helft wordt vervolgens slechter en slechter en ligt vaak stil wegens buitenspel of spelerswisselingen. De kou maakt het er ook niet beter op.
9 minuten voor tijd nog 2 kansen van Dekker voor Twente. Eerst kopt ze net naast en daarna lobt ze de bal naast het doel op een pass van Heuver.

Telstar krijgt ook nog een grote kans in de slotfase. Invalster Lavinia Poku gaat alleen op het doel af maar schiet slordig over 6 minuten voor tijd. Een minuut later valt dan toch de 1-0.
Ellen Jansen weet de Telstar muur te doorbreken met een mooi diagonaal schot vanaf de rechterkant van het strafschopgebied. Shamir is kansloos op de hoge bal (zie foto hieronder).
In de blessuretijd nog 1 kans voor Telstar, maar de vrije bal van Kim Dolstra vanaf de 16 meter komt in de muur terecht.
FC Twente wint dus weer met 1-0 van Telstar, net als een aantal maanden terug in Velsen.
En ook toen zorgde Ellen Jansen voor de enige treffer, toen een kwartier voor tijd.
Een zure nederlaag dus voor Telstar dat misschien door hun werklust wel een puntje had verdiend. Maar de kwaliteit van de thuisploeg zorgde toch weer voor de winst.