naar Marker Nieuws indexpagina

Demonstratie Brandweer Marken voor opzitters

Uitleg door Sijmon Zondervan (rechts) over hoe je een brandje moet blussen
 
Hoe blus je een brandje en wat is de werking van impregneren ? Dit en meer werd afgelopen maandagavond uitgelegd door Brandweer Marken aan de opzitters op Marken. Plaats van handeling was het parkeerterrein van de Sport Vereniging Marken. De avond was georganiseerd door de werkgroep ‘Opzitten’ en Brandweer Waterland post Marken.
 
Ruim dertig opzitters, jongeren die kerst en oud en nieuw vieren in een aangeklede garagebox,  hadden gehoor gegeven aan de demonstratie oproep, om daar het één en ander te leren over brandgevaar en het bestrijden daarvan.
 
De avond begon met een uitleg van de regels door de voorzitter van de werkgroep, Jan Peereboom, in de brandweerkazerne. Hij deelde een ieder mede dat regels zijn aangescherpt en dat er ook goed op wordt toegezien, misschien wel door de burgemeester zelf.
 
Vervolgens ging de gehele groep naar het parkeerterrein van de Sport Vereniging. Daar werd begonnen met praktijkoefeningen. De opzitters mochten een brand blussen met een Co2- en een sproeischuim blusser. In de opzit ruimte mogen ze alleen een sproeischuim blusser gebruiken. Deze sproeischuim blusser dienen de opzitters af te nemen van de werkgroep.
 
Het effect van een ontploffing van een gasfles werd gedemonstreerd. Een gasbusje van 190 gram werd tot ontploffing gebracht. Ook het effect van zo’n gasbusje in een gesloten ruimte (container) werd getoond. Ook het nut van impregneren werd door de brandweer aan de opzitters uitgelegd.
 
De wettelijke vertegenwoordigers van alle opzitters dienen een verklaring te ondertekenen, waarbij wordt verklaart dat de eigenaar van de opzitruimte en de werkgroep opzitten niet aansprakelijk kunnen worden gesteld.
 
Na afloop ging een ieder huiswaarts en wenste de Brandweer alle opzitters veel plezier en een veilige opzitperiode toe.
 

Bron: PepProductions, maandag 17 december 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina