naar Marker Nieuws indexpagina
Bezwaar aanleg steiger cruiseboten
 

Op dinsdag 11 december was Marco van Ingen van AMA Waterways op Marken om toelichting te geven. In het gemeentelijke bestemmingsplan van Marken is de steiger al opgenomen. Dat betekend dat het college van B&W een voorstel heeft gedaan. De gemeenteraad moet hierover nog beslissen. Het voorontwerp van het bestemmingsplan waarop de steiger al ingepland staat, is in oktober goedgekeurd door de gemeenteraad en ligt nog ter inzage tot 3 januari 2013      

                 Tot 3 januari 2013 kunnen zienswijzen worden ingediend op het definitieve plan!

AMA Waterways is een rederij met 3 schepen van 110 m en 6 schepen van 135m. Het hoogseizoen is maart, april en mei [bollentijd]. Daarna varen ze door tot november maar veel minder frequent.  Er zitten max. 150 gasten aan boord met 40 tot 50  man personeel.   De gasten zijn overwegend internationaal en 60+, niet bereid/gewend om meer dan 10 minuten te lopen voor een attractie of excursie. Vandaar dat AMA dicht bij de oude kern wil afmeren. In Volendam en Hoorn lopen zoveel schepen aan dat AMA genoodzaakt is uitbreiden met aanmeermogelijkheden, ze hebben een capaciteitsprobleem. Het aantal boten dat in hoogseizoen (maart, april en mei) aanmeert loopt op tot 3 per dag. Aantal boten in periode juni – november 3 tot 10 per week.

 AMA Waterways: als bewoners van Marken niet willen dat er ’s nachts een schip ligt kan dan geregeld worden. De steiger wordt verhuurd/uitgeleend in de tijd dat AMA er zelf minder frequent gebruik van maakt: charters, boat-bike schepen of de Marken Express. De meeste van deze bedrijven kennen een ander hoogseizoen: juni – september. De aanlopen van riviercruiseschepen in 2012 in Volendam bedragen 300 keer en in Hoorn 400 keer.

 De schepen steken 6 m boven water uit, diepgang ongeveer 1 tot 1,5 m. Om geluid van de generatoren te voorkomen is het de bedoeling om landstroom aan te leggen. De steigers worden 70 mtr, dat is ongveer half zo lang als de schepen.

B&W van Waterland verleent haar medewerking om de steiger te realiseren, wethouder Kools van economische zaken en toerisme is hier positief over. De planning van AMA is om in 2014 de steiger in gebruik te nemen.  

 AMA  wil graag in overleg met diverse partijen op Marken waaronder bewoners, Eilandraad en KNRM. En als er obstakels zijn, deze bespreken en oplossen. AMA  hoopt op een gezamenlijk initiatief om een informatieavond te organiseren, evt. met medewerking Eilandraad en/of gemeente.

 Vraag:

Ben je hiervoor of juist tegen? Wat betekent het voor jou als daar over ruim een jaar een steiger ligt waar riviercruise boten aanmeren?   

Als je ertegen bent heb je de volgende mogelijkheden om kenbaar te maken dat je het er niet mee eens bent: een zienswijze (=bezwaarschrift) indienen bij de gemeente Waterland. Hieronder een voorbeeld en je kunt je eigen argumenten toevoegen.

  • een schriftelijke zienswijze kan je richten aan de gemeenteraad van de gemeente Waterland, postbus 1000, 1140 BA Waterland, onder vermelding van 'zienswijze'.
  • je kan de zienswijze ook digitaal aanleveren, dan stuur je hem aan de griffier van de gemeenteraad: griffier@waterland.nl met in de onderwerpregel ‘zienswijze’.

Let op doe dit VÓÓR  3  JANUARI 2013

 
Voorbeeld email tekst in PDF

Bron:  Yvonne Boes-Ooms, maandag 24 december 2012

 naar Marker Nieuws indexpagina