naar Marker Nieuws indexpagina

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon

Cameramensen : Ron Burgering / Hans Combee
 
Beste mensen, inwoners van de gemeente Waterland, medewerkers, bestuurders, collega-bestuurders en relaties, van harte welkom en vooral een heel gelukkig Nieuwjaar.

Voordat we ons gezicht naar de toekomst richten, kijk ik met u terug op 2012. In veel opzichten was 2012 een bewogen jaar. Wereldwijd houdt de crisis ons helaas nog steeds in de greep. Landen om ons heen hebben onze hulp nodig, daar is veel discussie over, maar ook Nederland heeft in de naoorlogse crisisjaren hulp van buitenaf gekregen. Als gevolg van de crisis zullen we in Nederland ook weer nieuwe burgers zien komen, namelijk migranten uit oa Spanje en Griekenland.(er wordt al gesproken over een braindrain). Europa houdt ons bezig, de koningin refereerde hier al aan in haar kersttoespraak, want besef wel: Wij zijn Europa. Europese regelgeving heeft effect op wat wij lokaal kunnen doen en daarnaast ontvangen wij ook weer subsidies uit Europa.

Het Rijk hield en houdt de gemoederen ook flink bezig. Na de val van het kabinet dit voorjaar en het snel gesloten Kunduzakkoord, ging het politieke landschap flink op de schop bij de verkiezingen van 12 september. Binnen 54 dagen stond Rutte2 op het bordes, dit bleek later iets te veel ijver getuigen, want na de achterbanconsultatie moest er nog wat gesleuteld worden aan het Regeerakkoord. |Een Regeerakkoord wat voor u, maar ook voor gemeenten een impact heeft.

De Provincie trekt zich terug op haar kerntaken, waarbij vooral natuur en cultuur (we hebben er veel van in Waterland) het kind van de rekening worden, want daar wordt flink op bezuinigd. De Provincie was ook onderwerp van discussie als het gaat om integriteit. Inmiddels is het rapport “Schoon Schip” opgeleverd, waar ook voor andere overheden belangrijke aanbevelingen in staan, immers het vertrouwen in het openbaar bestuur dient buiten twijfel te staan. Helaas zijn enkele collega-gemeentebestuurders in Nederland ook in opspraak geraakt door het niet zo nauw te nemen met de regels. U kunt er op vertrouwen dat wij elkaar scherp houden op dit onderwerp. Transparantie speelt een hoofdrol en het is de plicht van het bestuur om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden, niet vanuit nieuwe regels, maar vanuit gezond verstand en de ongeschreven regels van goed en behoorlijk bestuur. 

En natuurlijk voelde en voelt u ook de gevolgen van de crisis en bezuinigingen op lokaal niveau. Misschien soms heel persoonlijk in het wegvallen van uw baan. Tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling kwamen de bezuinigingen in de gemeente in alle heftigheid ter discussie. Want Waterland bezuinigde wederom, en dit keer kon er niets meer uit de lopende budgetten worden gehaald. Er werd gekozen voor 50% intern bezuinigen en 50 % extern. En dat doet pijn, overal. Dat u, als burger betrokken bent bleek wel uit de massale opkomst tijdens raadsbehandelingen, maar ook daarbuiten. De raad heeft naar u geluisterd, dat heeft u kunnen merken uit de aanpassingen die zijn gedaan, maar nog steeds blijven bezuinigingen pijnlijk.

Toch waren er naast deze bezuinigingen ook veel successen te noemen in 2012. Dankzij die bezuinigingen hoeft de OZB, behoudens inflatiecorrectie,niet omhoog. De begroting is onder verantwoordelijk portefeuillehouder Hoekstra ook meerjarig sluitend en we hebben al een goedkeurende verklaring van de provincie op zak.

De raad werkt vanaf 1 januari 2012 grotendeels digitaal, dat leidt tot efficiëntie, en daar is dan ook een bezuiniging op ingeboekt. De ipads verdienen zichzelf snel terug. Het college volgt op deze digitale weg.

Op de portefeuille sport heeft wethouder Schalkwijk 4 kunstgrasvelden voor alle Waterlandse voetbalverenigingen kunnen realiseren, dit overigens in zeer nauwe samenwerking met deze verenigingen, waarvoor grote hulde. Samen de schouders eronder.

Het Verenigingsplein is heringericht, en wethouder Kools heeft een heuse Stoepwarming gehouden op de Kermergracht, wederom mede dankzij inzet van u. De Speeltoren is geheel gerestaureerd en gerenoveerd en het museum is uitgebreid en feestelijk geopend. Vele vrijwilligers hebben hier met bloed zweet en tranen aan gewerkt. Dat wij en u vrijwilligers hoog in het vaandel hebben bleek wel uit het feit dat er in 2012 maar liefst 15 mensen werden gedecoreerd met een Koninklijke onderscheiding.

Daarnaast waren er initiatieven vanuit de bevolking. Zo is er een ‘Jop’ geopend op Marken, mede op initiatief van de kinderraad. Vanuit het burgerparticipatiebudget is er een herdenkingsmonument gekomen op Marken voor de gevallenen bij oorlogsgeweld. En Broek in Waterland heeft een visie op haar eigen kern ontwikkeld.
Waterland is nog steeds aan het bouwen op diverse plaatsen in de gemeente, waarbij aandacht blijft voor voldoende starterwoningen en sociale woningbouw.  Een onderzoek naar tijdelijke jongerenwoningen leverde maar liefst 383 reacties op, een teken aan de wand waar we verder mee gaan.
Verder wordt er actief meegewerkt aan de promotie van Waterland, want recreatie en toerisme is een belangrijke economische pijler in onze gemeente. Samen met Stichting Promotie Waterland blijven we onze gemeente goed op de kaart zetten.

Sinds september heeft gemeente Waterland een nieuwe burgemeester. (Ja voor het geval u dit gemist heeft…) Mijn voorganger, de heer Mooij heeft vorig jaar in de nieuwjaarstoespraak een belofte gedaan. Hij zei namelijk: Volgend jaar sta ik hier in elk geval niet meer! 
Die boodschap zal ik niet herhalen, ik ben van plan mij de komende jaren enthousiast in te zetten voor Waterland. Mijn eerste honderd dagen zitten er inmiddels ruimschoots op, het waren geen rustige wittebroodsweken, maar ik heb op alle terreinen een heel warm welkom ervaren, hartelijk dank daarvoor! 
Het horecaconvenant is getekend. Een samenwerking tussen horecabedrijven uit Monnickendam, de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente om veilig uitgaan te bevorderen. Het is ook voorgelegd aan de buurtbewoners die hier positief op hebben gereageerd. Dat het werkt bleek wel in de afgelopen periode, nav enkele schermutselingen op de Middendam zijn de horecaondernemers bij elkaar gekomen om de afspraken te bestendigen. Ook hebben zij aangegeven op korte termijn met de buurtbewoners in gesprek te gaan om naar verdere verbeteringen toe te willen werken, want het kan altijd beter.

De rol van u als burger van Waterland is op veel van bovengenoemde dossiers van grote betekenis geweest. De inwoners van Waterland volgen de politiek kritisch, dat vinden wij een positieve eigenschap, want kritische burgers zijn ook betrokken burgers. Uw inzet op een aantal dossiers, als het busrondje van Monnickendam, de bestemmingsplannen die momenteel in procedure zijn, maar ook op tal van onderwerpen die via onze kernraden onder de aandacht worden gebracht toont aan dat het met uw betrokkenheid heel goed zit.

Wat gaat 2013 ons brengen?

Verdere decentralisatie van taken vanuit het Rijk, onder andere op jeugdzorg en de AWBZ met daarbij wederom een behoorlijke bezuiniging, zullen een behoorlijke extra inspanning vragen van de gemeenten.  Wij zijn ons aan het voorbereiden en zullen dit ook weer in overleg doen. De gemeente kan deze taken ook aan, want de gemeente is niet voor niets de Eerste overheid. 

Het Rijk zal met de gemeenten op een aantal dossiers nog stevig in discussie moeten, want zaken als het afschaffen van het BTW compensatiefonds en de Wet Hof hangen nog boven de markt en zullen een behoorlijk neerwaarts effect kennen op gemeentelijke investeringen. De ambtelijke organisatie blijft de kwaliteit verbeteren via projectmatig en integraal werken. Dienstbaarheid en betrokkenheid zijn kernwoorden.

Er wordt lokaal volop gewerkt aan een scholeneiland, de nieuwe Gouwzeeschool zal binnenkort officieel worden geopend en vanuit welzijnshoek wordt er in de brede schoolaanpak ook volop nagedacht over de culturele invulling. Het bibliotheekwerk in Waterland gaat niet verdwijnen, maar zal een andere vorm moeten krijgen.

U kunt van ons verwachten dat wij blijven inzetten op het verbeteren van de leefomgeving en de veiligheid, Waterland is een geweldige gemeente om in te wonen en dat willen wij zo houden. Middels initiatieven als burgernet kunt u daar ook een bijdrage in leveren. Aanmelden  kan overigens nog steeds en dat het effect heeft is gisteren heel nadrukkelijk bewezen toen, na een inbraak  in de omgeving van de Bereklauw in Monnickendam, de verdachten konden worden aangehouden via een burgernet-actie.  
Maar Waterland is ook een gemeente waarin wordt gewerkt en gerecreëerd, ook hierin zullen wij verdere inspanningen leveren. Mooie woningbouwprojecten, meewerken aan recratieve initiatieven en ruimte voor bedrijvigheid horen daar ook bij. De dijkversterkingen langs onze kust en op het eiland Marken zullen in procedure komen en u kunt ervan op aan dat wij de vinger aan de pols houden als het gaat om de beste keuze voor Waterland.

Het Rijk noemt in het Regeerakkoord een opschaling naar 100.000 plus gemeenten, wat betekent dit voor Waterland? Hebben kleine gemeenten nog bestaansrecht in de ogen van het Rijk?
Dat ligt nog in de schoot van de toekomst, maar wij stellen dat Waterland een krachtige gemeente is, waar de politiek dicht bij de burgers staat en die haar taken goed uitvoert.
Maar Waterland kan niet alles zelf. Op onderdelen zal Waterland samenwerking moeten zoeken met de regiopartners. De heer Mooij roerde dit ook al aan in zijn afscheidsrede. Soms kunnen we zelf kiezen, maar soms wordt de samenwerking van bovenaf opgelegd. Dat vergt flexibiliteit.
Een collega omschreef het complex van samenwerking eens met de metafoor van een dans. En in het kader van beter goed gepikt dan slecht gekopieerd geef ik hier mijn eigen impressie van. Je staat soms onwennig met een onbekende partner, die soms wat te dik is om te omarmen en die bij tijd en wijlen op je tenen staat. Je doet dit op muziek waarbij ieder in een eigen tempo een ander ritme zoekt. Maar toch als we voor ogen houden voor wie we het doen, voor u, onze burgers dan gaan we de sterren van de hemel dansen. En alhoewel we soms uit tegengestelde richtingen komen, staan we zelf aan de basis van een succesvolle samenwerking. 
We moeten zorgen dat we geen muurbloempje worden, maar dat er ook geen andere muurbloempjes overblijven. Het is een kwestie van geven en nemen. Wij hebben de regio nodig en de regio heeft ons nodig. 

In 2013 zal door onze politiek worden gewerkt aan nieuwe verkiezingsprogramma’s en zullen kandidaten voor de politieke partijen worden gezocht en bekend gemaakt. Nog meer dan in het verleden is de rol van de burger en de relatie raadsleden en burgers van belang. We hebben het dan over algemeen belang, die soms moeilijke afwegingen vergt. De nieuwe ontwikkelingen die op de gemeente afkomen vragen immers veel van de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van de burger. Wij vragen veel van u, de rol van de gemeente zal er één van faciliteren en ondersteunen zijn. Niet als een Emiel Ratelband die u over gloeiende kolen laat lopen om boven uzelf uit te stijgen, maar ieder naar eigen kunnen. De gemeente fungeert voor diegenen die echt niet kunnen of buiten boord dreigen te vallen als vangnet, maar niet als hangmat. Aan de raad de taak om te focussen op wat hen verbindt en niet wat doet verschillen om voor u tot het beste resultaat te komen.

Maar bovenal hebben wij U nodig, onze inwoner, in al uw rollen. Of het nu klant is of leverancier, u bent vrijwilliger of kritisch volger, we hebben u nodig zodat wij ons werk nog beter kunnen doen, met u.

Ik rond af met de wens, dat een ieder vrede, gezondheid en persoonlijk geluk mag kennen, maar ook mag geven voor 2013.!
Zoals een wijs man, Mahatma Ghandi ooit zei: “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien”. 

Maak uw dromen waar, het kan als je het wilt.
 

Bron: Gemeente Waterland, maandag 7 januari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina