naar Marker Nieuws indexpagina
´Joris Dudok van Heel Prijs´ voor KNRM Marken en Huizen
V.l.n.r. KNRM schippers, Joost Leeuwerke (Huizen), Mathijs Boes (Marken) en Sijmon Zondervan (Marken) nemen de prijzen in ontvangst
Joris Dudok van Heel Wisselprijs

Afgelopen weekend werd, tijdens de nieuwjaarsreceptie van De Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging (KNZ&RV), de Joris Dudok van Heel Prijs uitgereikt aan de reddingstations Huizen en Marken van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij.

De vereniging reikt één keer per twee jaar een prijs uit aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de veiligheid van de watersport in Nederland. Namens hun bemanningen namen schipper Joost Leeuwerke van KNRM Huizen, en de schippers Sijmon Zondervan en Mathijs Boes van KNRM Marken, de prijs in ontvangst.

Pieter Keijzer, voorzitter van de KNZ&RV: “24 uur per dag en zeven dagen per week staan deze vrijwilligers klaar om watersporters in nood te helpen. Ze verdienen grote waardering. Zij hebben bij ons 165 jarig jubileumevenement de jeugd laten zien wat er komt kijken bij het redden van mensen.”

De prijs die de reddingstations kregen waren een kleine replica van het beeld “De redder”, dat in Noordwijk aan zee staat, en een fotocollage van het jubileumevenement met de jeugd. Er was ook een wisseltrofee, die zal rouleren tussen de reddingstations Marken en Huizen!

In 2012 bestond de KNZ&RV 165 jaar. Operationeel inspecteur Koos van der Bent van de KNRM had daarvoor met de Commissie Jeugdzeilen van de vereniging een groots waterevenement op het IJmeer opgezet, waarbij redding centraal stond. De jeugd was vanaf oud marineschip ‘De Waddenzee’ toeschouwer van een helikopteroefening van een kustwachthelikopter en de reddingboot ‘Frans Verkade’ van Marken.

Daarna konden zij ervaren hoe het is om hoe het is om met een reddingvest in het water te liggen, en te varen op een reddingboot. Ook werd er reddingvlotten opgeblazen waar men in kon klimmen en dobberen. Commentaar van de jeugd: “niet erg comfortabel, maar beter mee verlegen dan om verlegen als de boot van m’n pa zinkt”.

Joris Dudok van Heel Wisselprijs

Bron: KNRM, woensdag 16 januari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina