naar Marker Nieuws indexpagina
Ontwikkeling Bennewerf stap dichterbij
 
Gedeputeerde Staten reageren voorlopig positief op de prealabele vraag die de gemeente Waterland heeft ingediend over de geplande woningbouwontwikkeling de Bennewerf op Marken. GS leggen dit voorstel ter kennisname aan Provinciale Staten voor en zullen definitief besluiten na behandeling in de commissie Ruimte en Milieu.
 
Pilot Waterland
In 2010 hebben de provincie, het Rijk en de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland en Wormerland de voorwaarden voor de Pilot Waterland vastgelegd. In deze pilot wordt het mogelijk gemaakt 875 woningen buiten bestaand bebouwd gebied te ontwikkelen in de Rijksbufferzone Amsterdam-Purmerend met als voorwaarde dat elke woning 10.000 euro op moet brengen om te investeren in groen en recreatie.
 
Het gaat om 35 woningen op Marken, 740 woningen op de locatie Lange Weeren in Edam-Volendam en 100 woningen op nog nader te bepalen locaties.
 
Om te toetsen of een plan voor verstedelijking buiten bestaand bebouwd gebied voldoet aan de provinciale eisen kunnen gemeenten een prealabele vraag bij de provincie indienen. Er wordt dan gekeken of de verstedelijking nodig is en of het plan voldoet aan de ruimtelijke kwaliteitseisen van de provincie. Voor de ruimtelijke kwaliteit heeft GS advies gevraagd aan de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO). De prealabele vraag betreft de samenhangende aspecten van landschap, cultuurhistorie, stedenbouw en architectuur. De vraag is gericht op de aanvaardbaarheid van de ontwikkeling op de gegeven locatie. De ARO prijst de zorgvuldigheid waarmee de plannen zijn uitgewerkt en onderbouwd.
 
Link naar het originele artikel

Bron: Provincie Noord-Holland, woensdag 16 januari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina