naar Marker Nieuws indexpagina
IJsbaan op Marken heeft ijsdikte van 4,5 centimeter
IJsbaan op Marken voorlopig nog gesloten
Bestuur en vrijwilligers van IJsclub Marken
 
Vandaag, zaterdag 19 januari, heeft het bestuur van IJsclub Marken, aangevuld met enkele vrijwilligers de ijsbaan op Marken sneeuwvrij gemaakt. Dat is noodzakelijk, omdat de ijslaag anders niet dikker wordt.
 
Op dit moment is het ijs van de ijsbaan ± 4,5 centimeter dik, maar om de baan open te stellen, moet het ijs minimaal 8 centimeter dik zijn, volgens de ijsmeesters van de ijsclub.
 
"IJs groeit aan de onderkant aan" legt bestuurslid Cornelis Roos uit. "Als er sneeuw op het ijs ligt, werkt dat als een isolerende deken en zal het ijs dus niet dikker worden. Soms zie je dat verenigingen water op het ijs spuiten om de sneeuw te laten smelten". Nadeel daarvan is, dat je een witte hobbelige bovenlaag krijgt, waar schaatsers een hekel aan hebben. Vandaar dat IJsclub Marken de sneeuw eraf heeft gehaald en de natuur zijn gang kan laten gaan
 
"Op die manier houd je het mooie 'zwarte ijs' waar we het allemaal voor doen. Nu maar hopen dat het koud genoeg blijft om de perfecte ijsdikte te halen!". aldus Roos.
 

Bron: PepProductions, zaterdag 19 januari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina