naar Marker Nieuws indexpagina
Voorkom fraude met kopie identiteitsbewijs
Laat u niet zomaar kopiëren
Voorkom ID-fraude! Kopie ID inleveren?
1. Schrijf erop voor wie, 2+3. Streep BSN-nr. door en zet een kruis door de pasfoto.
 
Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Bijvoorbeeld als u een huurcontract of telefoonabonnement afsluit. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan.
 
Wat is identiteitsfraude?
Identiteitsfraude betekent dat iemand anders dan uzelf gebruik maakt van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft aangeschaft. Als u die niet betaalt krijgt ú met de deurwaarder te maken en niet de fraudeur.
 
Hoe vaak komt identiteitsfraude voor ?
Iedereen die een identiteitsbewijs heeft kan met identiteitsfraude te maken krijgen. In 2011 was vijf procent van de Nederlanders het slachtoffer van identiteitsfraude. Omgerekend zijn dat een paar honderdduizend mensen.
 
Wie mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken ?
Een klein aantal organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken, zoals uw werkgever en uw bank. In de praktijk vragen ook veel andere organisaties om een kopie. U bent echter niet wettelijk verplicht om die aan hen te geven. Als u lid wordt van een sportschool of een telefoonabonnement afsluit, hoeft u bijvoorbeeld geen kopie af te geven. Op de website van het College bescherming persoonsgegevens vindt u meer informatie over wie een kopie van uw identiteitsbewijs mag maken.
 
Hoe voorkomt u fraude met een kopie ?
Geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Registratie van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer is meestal voldoende. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.’ Geeft u een kopie af? Help dan misbruik te voorkomen.
 
Schrijf op de kopie:
  • dat het een kopie is,
  • voor wie of welk product de kopie bedoeld is,
  • de datum waarop u de kopie afgeeft,
  • streep uw burgerservicenummer door; in het document, maar ook in de strook nummers onderaan. Organisaties en bedrijven mogen het burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgverleners, zoals uw huisarts, apotheek en zorgverzekering
 Waar staat wat?
Schrijf groot op de kopie dat het een kopie is, voor wie de kopie is bedoeld en de datum.
Streep uw burgerservicenummer door. Hotels enzovoort hebben dit nummer niet nodig.
Het burgerservicenummer staat ook in de strook onderaan. Streep het ook daar door.
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 22 januari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina