naar Marker Nieuws indexpagina
Emile Roemer praat in De Bolder over bezuinigingen
 
Dat de bezuinigingen van de gemeente Waterland op cultureel- en sociaal werk de SP niet lekker zitten werd maandag 21 januari nog eens duidelijk. Fractieleider van de partij in de Tweede Kamer Emile Roemer had de slechte wegen getrotseerd en gaf luid en duidelijk zijn mening.
 
Strak georganiseerd. Zo mag je de door de Socialistische Partij Waterland georganiseerde avond in cultureel centrum De Bolder in Monnickendam wel noemen. Vragen aan de politiek leider konden vooraf schriftelijk worden ingediend en werden tijdens de avond door Roemer beantwoord. Jammer was dat hierbij geen ruimte werd gegeven om verder op het antwoord in te gaan. Toen een van de bezoekers toch een poging tot doorvragen waagde, werd vriendelijk doch dringend verzocht weer te gaan zitten.
 
Eerder op de avond vertelden vertegenwoordigers van peuterspeelzaal De Kladdegatjes uit Marken, Stichting Kinderopvang Waterland en de Tinteltuin aan de ruim 100 aanwezigen wat volgens hun de gevolgen kunnen zijn van de bezuinigingen. “Minder open, minder dienstverlening, ontslagen en oplopende ouderbijdragen”. Roemer zat helemaal op de lijn van de Waterlandse SP. “Helaas is het een tijd dat we op een of andere manier toch de broeksriem aan moeten halen. Maar bij kinderopvang kan je maar niet ongestraft doorbezuinigen. Vrijwilligers inzetten is leuk en aardig, en iedereen is er heel blij mee, maar er dient wel gekwalificeerd personeel aanwezig te zijn en daar moet geld voor blijven!” Toch zagen de organisaties nog toekomst. Op de vraag waar zij over twee jaar zouden staan waren de antwoorden overwegend positief. “We blijven knokken voor onze subsidie, we blijven gemotiveerd en we weten dat er na dalen waarschijnlijk ook wel weer pieken komen”.
 
Na een korte pauze was het de beurt aan Frans Bergfeld, directeur van de bibliotheek, die kort vertelde dat het plan was om in twee jaar de gemeentelijke bijdrage van € 360.000,- naar € 180.000,- te verlagen. “Een korting van 50% en dat is zelf ons te veel”. Roemer haakte direct in op de woorden van de directeur. “Een bibliotheek is belangrijk, alles moet je leren dus ook lezen en daar heeft de bibliotheek een belangrijke functie in”, aldus de SP-voorman die de middag voor deze vergadering nog een op een basisschool had voorgelezen. Op de vraag welk boek daar werd voorgelezen kreeg Roemer de lachers op zijn hand. “Opa en de sneeuw” was het antwoord.
 
Na een muzikaal intermezzo en een consumptie was het tijd voor het beantwoorden van de schriftelijk ingediende vragen. Een scala aan onderwerpen kwam voorbij. Van “Hoe bevalt de oppositie?” (Antwoord: kort en krachtig slecht!) tot een mogelijke samenwerking met de PVV (Antwoord: we zullen nooit met de PVV in een regering gaan zitten, maar als ze een voorstel indienen waar ook de SP achterstaat stemmen we wel met ze mee.)
 
Nadat Roemer voor de sof met de Fyratrein (“een kartonnendoosjestrein”) als goed alternatief de Beneluxtrein presenteerde en er daarna voor pleitte om de bankensector keihard aan te pakken, was het nog even tijd om een aantal getallen en percentages te presenteren. De maximaal 3% begrotingstekort die de EU voorschrijft mag volgens Roemer, als het echt nodig is, wel overschreden worden en het maximale percentage op de inkomstenbelasting kan volgens de SP wel naar 65%. “Er mag best wel wat solidariteit van de goed-verdienende medemens worden gevraagd”.
 
Tenslotte kwam Roemer nogmaals terug op één van zijn stokpaardjes, de pensioenleeftijd. “Wat een waanzin die steeds hoger wordende leeftijd. De werkeloosheid stijgt en dan wil men dat je langer gaat werken. Zorg eerst maar eens dat er ook de wat oudere werknemers gewoon kunnen werken!”
 
Met een applaus werd de bijeenkomst hierna beëindigd. Roemer was nog lang niet klaar, hij moest nog over glibberige en gladde wegen terug naar het Noord-Brabantse Sambeek.
 

Bron: Omroep PIM, dinsdag 22 januari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina