naar Marker Nieuws indexpagina

Waterland wil dat schaatsers wegblijven

 

De gemeente Waterland heeft donderdagmiddag schaatsers opgeroepen niet naar Monnickendam te komen om te schaatsen op de Gouwzee. Aanleiding voor de oproep zijn berichten over een schaatstocht die op social media circuleren, liet de gemeente weten.

De gemeente vreest levensgevaarlijke situaties als zich grote aantallen schaatsers melden. Volgens de gemeente en de Monnickendamse IJsvereniging Olympia is het ijs op de Gouwzee op veel plekken onvoldoende dik. Ook zijn er wakken en zijn slechte plekken slecht te zien door sneeuw.

De Monnickendamse IJsvereniging verkondigde donderdagmiddag op de eigen website nog wel dat er komend weekeinde prima valt te schaatsen en dat mensen vanuit de haven van Monnickendam een tocht van 3 kilometer kunnen maken. De gemeente benadrukt dat géén sprake is van een georganiseerde tocht en zegt teleurstellingen te willen voorkomen zoals donderdag bij de Vijf Merentocht in Giethoorn.

Ook Zuid-Holland Zuid waarschuwt schaatsers die het natuurijs op willen gaan. „In de regio is het meeste natuurijs te dun, er zijn veel windwakken die nauwelijks zichtbaar zijn en ook de toplaag is van slechte kwaliteit”, aldus de veiligheidsregio. Zo is meer dan 80 procent van het ijs in de Alblasserwaard nog onbeschaatsbaar. Hulpdiensten kunnen grote delen van het ijs niet bereiken is, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen die door het ijs zakken.

 

Bron: Telegraaf (internet), donderdag 24 januari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina