naar Marker Nieuws indexpagina
Verkeerscentrales vervoerders stadsregio Amsterdam gaan samenwerken
 
Op 1 februari start de Pilot Samenwerking Verkeerscentrales. De ondersteunende OV diensten van GVB, Connexxion en EBS gaan drie maanden actief samenwerken door ondersteunend personeel ook aan de andere vervoerders beschikbaar te stellen. De pilot moet duidelijk maken of op deze manier de veiligheid in het openbaar vervoer in de regio Amsterdam verder verbeterd kan worden.

Zodra een melding van een incident binnenkomt bij een van de verkeerscentrales, wordt direct bekeken waar de dichtstbijzijnde dienstwagen van de vervoerders zich bevindt. In de praktijk zal dat inhouden dat bijvoorbeeld het OV-Zorgteam van GVB reageert op meldingen van buschauffeurs van Connexxion en EBS. Bij incidenten binnen de Amsterdamse stadsgrenzen kan het zorgteam van GVB vaak eerder ter plaatse zijn dan het ondersteunend personeel van de streekvervoerders. In een dienstwagen van het GVB team OV-Zorg zitten twee buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s), die getraind zijn om op te treden bij incidenten en te zorgen voor de eerste opvang van medewerkers. Ook zijn zij bevoegd om mensen aan te houden.

De Stadsregio Amsterdam en de vervoerders willen op een effectieve manier samenwerken en zo het openbaar vervoer in en om Amsterdam veiliger maken. Zij werken daarvoor ook samen met het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer (VOV), een speciale politiedienst voor het OV.

Tijdens de pilot stelt de Stadsregio Amsterdam een extra assistentiewagen beschikbaar voor het OV-Zorg team van GVB. Op die manier zijn er drie wagens actief in Amsterdam en wordt de gemiddelde aanrijdtijd nog korter. In de afgelopen jaren heeft GVB gemiddeld 7 minuten nodig gehad om bij meldingen op de plaats locatie aanwezig te zijn.

De samenwerking tussen de vervoerders bestaat in de praktijk al langer. Zo was er eind november een ongeval in de IJtunnel met een GVB- en een EBS-bus. Het OV-zorg team van GVB ving toen de chauffeur van EBS op, terwijl een Connexxion-bus de ongedeerde passagiers verder vervoerde. Tijdens de pilot vindt een dergelijke samenwerking in geformaliseerde vorm bij alle incidenten plaats. Een andere samenwerking tussen de vijf partijen was er op vrijdag 25 januari: toen werd er een 100-procentscontrole gehouden bij bussen op de Prins Hendrikkade en Station Bijlmer ArenA.
 

Bron: Stadsregio, vrijdag 1 februari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina