naar Marker Nieuws indexpagina
Verslag presentatie dijkversterking door Rijkswaterstaat
donderdag 7 februari 2013 in dorpshuis Het Trefpunt
 
Rijkswaterstaat (RWS) heeft donderdag 7 februari jl. haar plannen gepresenteerd voor de dijkversterking voor het gedeelte Vuurtoren – Kruis –Haven en Haven – Bukdijk. Het ontwerp is, op detailwijzigingen bij Rozewerf na, niet gewijzigd ten opzichte van de laatste presentatie voor belanghebbenden in juni 2012, welke de Eilandraad sinds 27 juni 2012op haar website heeft staan. RWS gaat door met het nader uitwerken van dit ontwerp, maar zal dit plan nog niet in procedure brengen in afwachting van een nog te onderzoeken “meerlaagse veiligheidsaanpak”. Deze aanpak bestaat uit de combinatie van preventieve maatregelen (dijkversterking), duurzame ruimtelijke inrichting (maatregelen op het grondgebied van Marken) en rampenbeheersing (bijvoorbeeld ontruimingsplan). Deze aanpak wordt als “pilot”(proef) ingezet en is een nieuwe benadering van het veiligheidsvraagstuk, welke nog maar enkele keren in Nederland is toegepast. De redenen om hier toch eerst naar te kijken zijn de volgende:
 
-Vierkant versterken met steunbermen (het nu voorliggende ontwerp) vraagt veel ruimte en leidt tot veel grondaankoop en compensatiemaatregelen;
-Aanlegkosten zijn hoger dan voorzien t.g.v. integrale aanpak, meer slechte delen dan gedacht, het bredere dijkontwerp en de vereiste aanvoer over water;
-Nieuwe inzichten m.b.t. draagkracht veen (proef bij Uitdam) en wijzigende normen.
 
De “meerlaagse veiligheidsaanpak” wordt in de periode maart t/m juli 2013 nader onderzocht. Indien dit leidt tot het daadwerkelijk uitwerken van deze pilot, wordt hier 1 jaar de tijd voor genomen, dus t/m juli 2014. Bij positief resultaat zal het ontwerpresultaat van deze pilot 2e helft 2014 ter visie worden gelegd, het eerste moment waarop formeel inspraak mogelijkheid is. Bij negatief resultaat zal het oorspronkelijke ontwerp (vierkant versterken + steunbermen) alsnog ter visie worden gelegd. De uitvoering staat gepland voor 2015 t/m 2017. Tot die tijd zal er geen (tijdelijk) herstel plaats vinden aan de steenbekleding die op dit moment erg slecht is.
 
De Eilandraad is sinds 2006 betrokken bij het dijkversterkingsproject als deelnemer in de Projectgroep. Daar zitten ook een aantal bewoners van Marken in die als werkgroep gezamenlijk optrekken met de Eilandraad. Dit blijft zo gezien de keuze om ook door te gaan met het nader uitwerken van het oorspronkelijke ontwerp. Daarnaast zal de Eilandraad deelnemen aan de pilot “meerlaagse aanpak”. Naast het verantwoordelijke bestuurslid (Jaap Boes), zullen daar belangstellende inwoners van Marken via de Eilandraad zitting in nemen. Een aantal hebben zich hiervoor direct na afloop van de avond al aangemeld. Dit gaat om techneuten, land- en huiseigenaren grenzend aan de dijk, maar ook andere belangstellenden. De Eilandraad is verheugd over deze betrokkenheid en mocht u interesse hebben om deel te nemen, laat dit dat uiterlijk 15 februari 2013 weten aan Jaap Boes ( jaapboes@hetnet.nl).
 
Begin maart zal aan de belangstellenden voor de nog te vormen werkgroep door RWS nader worden uitgelegd wat de “meerlaagse veiligheidsaanpak” inhoudt, en niet onbelangrijk, wat van de deelnemers wordt verwacht tijdens de zogenaamde “ontwerpateliers”. Ook zal begin maart een groepje inwoners van Marken met een technische achtergrond kijken naar een alternatief ontwerp wat mogelijk minder duur en ingrijpend is. De resultaten zullen vervolgens worden ingebracht in het “ontwerpatelier” van de “meerlaagse veiligheidsaanpak”.
 
Bij de binnenzijde van de dijk is gekozen voor een steil talud (1 : 3) met een extra zware binnenberm (bekleding gras). Hierdoor komt de dijksloot 11 tot 14 meter naar binnen.
Bij buitenzijde van de dijk is gekozen voor steil talud (1 : 3, bekleding betonzuilen) met een lange berm onder water van 8 tot 10 meter.
Bij de Noorderwerfstraat en Melisven wordt respectievelijk 150 en 100 meter damwand geplaatst omdat er aan de binnenzijde geen ruimte is voor een extra zware binnenberm.
Bij Rozewerf wordt aan de buitenzijde 70 meter damwand geplaatst in verband met de ijsbrekers en omdat bij een keuze voor een buitenberm er zettinggevaar dreigt voor Rozewerf.
Bij Rozewerf is aan de binnenzijde niets nodig (de terp zelf is hoog en stabiel genoeg). Ter plaatse van de tuinen tussen De Heuvel en Rozewerf wordt 95 meter damwand geplaatst waarvan de bovenzijde bijna overal uit het zicht onder de grond verdwijnt.

Bron: Eilandraad Marken, vrijdag 8 februari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina