naar Marker Nieuws indexpagina
Project ‘Mijn Eerste Concert’ op De Rietlandschool (video)
Cameraman : Leen Rous / Interview : Titia Leeuwis
 
Op 7 februari werd in groep 5 van basisschool 'De Rietlanden' op Marken het startschot gegeven voor het muziekproject 'Mijn Eerste Concert’.
De ruim honderd jaar ‘jonge’ Christelijke Muziekvereniging ‘Juliana’ Marken heeft een bloeiend orkest en mallet band, welke samen en onafhankelijk van elkaar meerdere keren per jaar optredens verzorgen in zowel het binnen als het buitenland.
 
Omdat de aanwas van nieuwe, jonge leden de laatste jaren stagneerde heeft het huidig bestuur vorig jaar een start gemaakt met een Jeugdbeleid. Een ambitieus plan waarin de nadruk ligt op een aantal punten:
 
- Zelf blaasmuziek maken moet (weer) aantrekkelijk zijn voor de jeugd;
- Werven van nieuwe jeugdleden welke een blaasinstrument gaan bespelen of slagwerk;
- Jeugd op een aantrekkelijke en uitdagende manier opleiden als muzikant;
- De jeugdleden in het opleidingsorkest blijven boeien en binden;
- Uitbreiden van het aantal leden in het opleidingsorkest.
 
Het plan heeft er onder andere toe geleid dat er een mooie samenwerking is ontstaan tussen de basisschool ‘de Rietlanden’ op Marken en de muziekvereniging ‘Juliana’ met naar verwachting een jaarlijks terugkerend muziekproject in groep 5 van de basisschool.
 
Dit project kenmerkt zich door lessen van een professionele muzikant, waarbij direct wordt gespeeld op een blaasinstrument naar keuze (wordt door de muziekvereniging in bruikleen gegeven), online ondersteuning voor de leerlingen d.m.v. een aantrekkelijke website en hulp vanuit de muziekvereniging.
 
Binnen een tijdsbestek van één maand zullen de leerlingen les krijgen in groepjes in de klas en zullen ze thuis kunnen studeren op hun ‘eigen’ blaasinstrument. De absolute apotheose zal plaatsvinden op dinsdag 5 maart aanstaande : een heus concert samen met het huidige jeugdorkest!
 
Tijdens dit concert zullen de leerlingen die al op muziekles zitten zich ook presenteren door het spelen in duo’s of trio’s en zullen we verrast worden door een ‘spookachtig’ optreden van een popicoon. Iedereen die meer informatie wil hebben over het volgen van muziekles voor blaasinstrumenten of slagwerk of AMV lessen kan dan zijn slag slaan. Ook is er dan voor kinderen de mogelijkheid om zich aan te melden voor het volgen van muziekles om zelf ook mee te kunnen gaan spelen in de ‘Muzikale Jeugd van Tegenwoordig’: het Leerling orkest van ‘Juliana’ Marken.
 

Bron: Omroep PIM, zaterdag 9 februari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina