naar Marker Nieuws indexpagina
Werken aan veilige Markermeerdijken
Belangrijke mijlpaal versterking Markermeerdijken Hoorn­Amsterdam
 
Vandaag stemde het dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in met de oplossingsrichting voor de versterking van de Markermeerdijken, het ‘voorkeursalternatief’. Bestuurder Kees Stam: “We gaan niet alleen voor een veilige dijk die 1,1 miljoen Noord­Hollanders droge voeten geeft, maar ook voor een dijk die extra natuur­en landschapswaarde creëert en die zo goed mogelijk in het landschap past. Dankzij de ‘oeverdijk’ en ‘Dijken op Veen’ blijft de impact op de omgeving bij de versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam zo beperkt mogelijk.”
 
Oeverdijk
Voor ongeveer een derde van de 33 te versterken kilometer dijk heeft het hoogheemraadschap de voorkeur voor een ‘oeverdijk’. Door een brede, flauw aflopende dijk van zand en grond voor de bestaande dijk aan te leggen, hoeft er niet aan de binnenkant van de dijk gewerkt te worden. Zo blijven bewoners bereikbaar en ontstaan tegelijkertijd kansen voor natuur en recreatie. Een mooi voorbeeld hiervan is het stadsstrand, dat de gemeente op de oeverdijk bij Hoorn wil realiseren.
 
Onderzoek veensterkte
In 2011 zijn Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap het onderzoek ‘Dijken op Veen’ gestart. De uitkomst is dat de veenondergrond sterker is dan tot nu toe aangenomen. De Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam ligt voor ongeveer tweederde op veen. Het waterschap zet nu alles op alles om het model dat berekent hoe een dijk op veen moet worden versterkt, aan te passen. Naar verwachting zal de dijk minder ingrijpend versterkt hoeven te worden dan nu aangenomen.
 
Bereikbaarheid en cultuurhistorie
Het voorkeursalternatief is onder andere tot stand gekomen door rekening te houden met de bereikbaarheid van het gebied. Bijna al het verkeer gaat over één smalle weg langs de dijk. Daar kan geen zwaar verkeer overheen, en afsluiting van de weg moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Door het grootste deel van de dijk buitenwaarts te versterken, blijft het oorspronkelijke oer­Hollandse landschap met huizen langs een slingerende dijk zoveel mogelijk behouden. Daarnaast is er gekeken naar natuur, recreatie, ecologie, betaalbaarheid, wonen en werken.
 
Ruimte voor initiatieven
Uit eerder gehouden informatieavonden blijkt dat een groot deel van de bewoners aan de dijk zich kan vinden in het voorkeursalternatief. Op een aantal plekken zijn er wensen voor een andere versterking: in Uitdam wil men het huidige aangezicht van de dijk behouden, in Volendam eveneens, in Katwoude wil men liever een buitenwaartse dan binnenwaartse versterking. De realisatie van deze wensen is vaak lastig omdat ze extra kosten met zich mee brengen. Toch wil het hoogheemraadschap er rekening mee houden door in zijn plannen ruimte bieden voor initiatieven die een andere vorm van versterking mogelijk maken.
 
Planning
De volgende stap is de uitwerking van het voorkeursalternatief naar een projectplan. Hier wordt de omgeving ook bij betrokken. Dit projectplan ligt begin volgend jaar ter inzage voor inspraak. Het werk start in 2016; in 2021 moet de veiligheid op orde zijn.
 

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, woensdag 13 februari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina