naar Marker Nieuws indexpagina
Oranjevereniging Marken ook aanwezig in Woudenberg
Jannetje Uithuisje-Schouten komt de zaal binnen om de presentielijst te tekenen

 

 

 

 

Vrijwel alle Oranjefeesten op 30 april
Er komt na 30 april nog een apart moment om afscheid te nemen van Beatrix als koningin. Dat maakte het Nationaal Comité Inhuldiging bij monde van Joop van den Ende maandag bekend op een overleg van 400 Oranjeverenigingen.
 
Het overgrote deel van die verenigingen liet na het overleg in Woudenberg weten dat de festiviteiten ter ere van Koninginnedag gewoon doorgaan op 30 april. Slechts tien verenigingen zullen zeker uitwijken naar 27 april, omdat op 30 april de troonswisseling plaatsvindt.
Veel verenigingen zullen op 30 april wel een aangepast programma voorschotelen aan de feestvierders. Op veel plaatsen zullen de officiële gelegenheden in Amsterdam te volgen zijn op grote schermen. Een aantal verenigingen is nog in dubio over de datum, zoals bijvoorbeeld de Oranjevereniging uit Hengelo. Die vreest dat als er geen groot scherm staat in een gemeente er tijdens de troonswisseling „kans is op een leegloop”.
Volgens Michael Zonnevylle, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, wordt het desondanks een „fantastisch feest” en is er „geen sprake van een schisma tussen Oranjeverenigingen”. Hij liet weten niet bang te zijn dat mensen de feesten zullen mijden, omdat zij thuis aan de buis gekluisterd zitten.
De bond bleek verder een speciaal feestje te willen maken van deze bijzondere en laatste editie van Koninginnedag. Zo wil de bond dat na de inhuldiging alle kerkklokken in Nederland luiden. Ook zullen veel verenigingen een 'koningsboom' planten ter ere van Willem-Alexander.
Omdat veel Oranjeverenigingen maar weinig subsidie krijgen, wordt binnenkort de Verenigingen van Nederlandse Gemeenten benaderd om bij te dragen aan de festiviteiten.
De bijeenkomst werd gehouden in sociaal-cultureel centrum 'De Camp' in Woudenberg.
 
Wat de oranjevereniging op Marken gaat doen, zullen we zeer spoedig horen.

 

 

 

 

Link naar de complete NOS Journaal uitzending van 20.00 uur (omstreeks 12.48)

Bron: NOS Journaal, maandag 18 februari 2013

 naar Marker Nieuws indexpagina